Domet 600 km
18

BMW i4 Concept najavljuje serijski model koji stiže 2021. godine

D. B.
BMW Concept 4 je najavio četvrtu generaciju Serije 4 kada je debitovao u Frankfurtu prošle godine, a novi Concept i4 nagovještava ono što će postati produkcijski i4 2021. godine.

O predstojećem modelu možete razmišljati kao o potpuno električnoj Seriji 4 Gran Coupe koja će imati veliku prednju rešetku uprkos tome što nema motora kojem je potreban zrak. Ta rešetka nije samo ukras na BMW-ovom konceptu, nego služi kao "inteligentni panel" u koji su smješteni različiti senzori. Šta to tačno znači BMW nije otkrio, nego je rečeno da predstavlja teaser za ono što dolazi.

Posmatrajući dizajn automobila, on se čini prilično spremnim za proizvodnju. Ipak, unutrašnjost vjerovatno neće biti toliko prozračna i minimalistička kao što je slučaj s konceptom, ali će i4 ipak biti fokusiran na vozača. Veliki zakrivljeni ekran najavljuje buduće BMW-ove ekrane koje će imati iNext i i4.

BMW ima tri različita moda svog ekrana koje naziva Experience modovi. Oni nagovještavaju sljedeću generaciju operativnog sistema koje će njemačka kompanija koristiti u svojim vozilima od sljedeće godine. Modovi su nazvani Core, Sport i Efficient. Core je nešto drugačija verzija BMW-ove aktuelne konfiguracije prema kojoj korisnici upravljaju dijagonalnim widgetima pokretom, odnosno dodirom rukom. Sport mod približava widgete i ostavlja prozor za npr. pokazivač mjerenja vremena kruga. Mod Efficient je baziran na komunikaciji i na što boljem korištenju dostupne energije i snage.

BMW i4 Concept koristi jedan električni motor koji razvija 530 KS, a napaja ga baterija od 80 kWh. Koncept od 0 do 100 km/h ubrzava za 4 sekunde, a njegov domet iznosi 600 km.

Proizvodnja serijskog modela počinje 2021. godine.