{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Audijev misteriozni koncept stiže u Frankfurt

29.7.2015. u 21:55
66
26
Audijev misteriozni koncept stiže u Frankfurt
66
Audijev misteriozni koncept stiže u Frankfurt
Audi je objavio nekoliko slika koje najavljuju novi konceptni automobil koji će premijerno biti prikazan na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine.
Čini se da je sljedeći korak u tehnologiji automobilskih svjetala primjena organskih LE dioda (OLED) i Audi želi biti predvodnik ove tehnologije tako što već rade na proizvodnji automobila sa OLED zadnjim svetlima. Do tada, konceptni model koji najavljuje ovu tehnologiju biće prikazan na sajmu automobila u Frankfurtu sredinom septembra. Audi obećava da će ovaj koncept pružiti nivo homogenog svjetla koje je prethodno bilo nemoguće ostvariti.

Audi objašnjava da svaka OLED jedinica ima dvije elektrode i najmanje jedna od njih mora biti transparentna. OLED jedinice imaju nekoliko tankih slojeva organskih poluvodičkih materijala i aktiviraju se niskim naponom (između 3-4 volti) koji ih upali. Slojevi su izuzetno tanki, manje od hiljaditog dijela milimetara i njihova boja zavisi od molekularnog sastava izvora svjetlosti.Za razliku od tačkastog izvora svjetlosti, kao što su LED diode, ove OLED diode predstavljaju ravan i homogen izvor svjetlosti. Ova svjetla ne bacaju bilo kakve sjene i ne zahtijevaju dodatne reflektore, vodiče svjetla ili druge slične optičke elemente, čime OLED ne samo da je lagan nego i efikasniji i bez potrebe za bilo kakvim hlađenjem.

Audi kaže kako napreduje u razvoju OLED tehnologije vrlo brzim tempom i uskoro će ove diode biti u mogućnosti da ponude kao žmigavce i stop svjetla. Konkurentski BMW razvija sličnu tehnologiju koja je već najavljena kroz koncept M4 Iconic sa OLED zadnjim svjetlima i kao evoluciju njihovog laserskog svjetla.

Zanimljivo je da će već potpuno novi Audi A8koji uskoro stiže vjerovatno dobiti OLED tehnologiju za ekrane u kabini, a da će tehnologija dovoljno evoluirati do 2017. godine za ugradnju u vanjska svjetla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: