Planiran za proizvodnju
7

Apex AP-0 koncept je električni superautomobil s trkaćom DNK

D. B.
Britanska kompanija Apex želi zakoračiti u svijet električnih automobila, a svoj dolazak je najavila predstavljanjem koncepta nazvanog AP-0 Concept.

Koncept je debitovao u Londonu te izgleda prilično interesantno. Kao što možete primjetiti, u njegovoj konstrukciji su obilno korištena karbonska vlakna, karoserija je aerodinamična, a dizajn je posuđen od bolida Formule 1 i automobila koji se takmiče na Le Manu. Iz Apexa tvrde da automobil stvara izvrstan downforce te da nudi impresivnu upravljivost bez potrebe za velikim spojlerima. Tome doprinosi i veliko vertikalno peraje koje formira dio stražnjeg svjetla. Apex ovaj oblik smatra toliko prepoznatljivim da je postao njegov logo.

Unutrašnjost je karakteristična za koncept, tu je upravljač u obliku kvadrata, kao i tri ekrana za vozača. Dobio je mnogo napredne tehnologije, uključujući AR (proširena stvarnost) mogućnosti korištenjem LiDAR sistema koji kreira detaljne mape okruženja vozila od centrimetra pa do skoro 100 metara. Automobil ima i sisteme za pomoć vozaču koji omogućavaju autonomiju trećeg nivoa, a Apex tvrdi da postoji infrastruktura za autonomiju četvrtog nivoa. Poređenja radi, najnapredniji autonomni sistemi poput Cadillacovog Super Cruisea i Teslinog Autopilota još uvijek su drugi nivo.

Kada je riječ o performansama, Apex AP-0 je prilično impresivan. Ima pogon na stražnje točkove i bateriju od 90 kW postavljenu u pod. Električni pogon isporučuje do 650 KS. Zahvaljujući obilnom korištenju karbonskih vlakana, automobil je težak samo 1.200 kg, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,3 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 306 km/h. a domet 515 km.

Baterija podržava brzo punjenje, a za 15 minuta punjenja pomoću CCS punjača se napuni do 80 posto.

Automobil je odličan u zavojima zahvaljujući ovjesu koji je inspirisan tehnologijom iz Formule 1. Za zaustavljanje se brinu 14-inčni diskovi s kočionim kliještima sa šest klipova. Pozicija vozača je slična onoj u bolidu Formule 1 s podignutim stopalima.

Onima koji su zainteresovani za utrke na raspolaganju je AR instruktor koji pomaže vozačima da upoznaju nove staze te im omogućava da dožive pravo iskustvo utrkivanja. Apex planira napraviti novu stazu po FIA-inim standardima te akademiju za utrke blizu Hong Konga gdje će se vršiti istraživanja i razvoj budućih automobila.

Apex je prilično ozbiljan u svojim ambicijama, jer ćemo vidjeti još fantastičnih projekata. Pomenuti koncept je planiran za proizvodnju, ali se to neće dogoditi do druge polovine 2022. godine. Također, nije poznato koliko će produkcijska verzija biti drugačija od koncepta.