|

Kompanija Tesla najavila gradnju i otvaranje "superpunjača" u Sarajevu

Kompanija Tesla najavila gradnju i otvaranje "superpunjača" u Sarajevu
261
Klix.ba
26.1.2019. u 18:49
55
komentara
261

dijeljenja
Kompanija Tesla najavila gradnju i otvaranje "superpunjača" u Sarajevu Foto: EPA-EFE
Američki proizvođač automobila Tesla u budućnosti planira izgraditi "superpunjač" u Sarajevu koji služi za punjenje električnih automobila.
Prema dostupnim informacijama na zvaničnoj stranici kompanije Tesla, datum izgradnje "superpunjača" i mjesto gdje će biti postavljen još nije potvrđeno.

"Datum otvaranja će biti potvrđen. Tačno vrijeme i lokacija se mogu promijeniti", navodi se na stranici ove kompanije.Kompanija Tesla, čiji je direktor Elon Musk, je uvrstila Sarajevu na listu gradova gdje planira izgraditi "superpunjače" koji već postoje u velikim gradovima Zapadne Evrope. U planu su "superpunjači" u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a najviše bi ih moglo biti u Hrvatskoj.

U 2018. godini u BiH je uvezeno tek šest električnih automobila, navedeno je u analizi za prošlu godinu portala Klix.ba. Najskuplji električni automobil koji je uvezen je Volkswagen e-Golf karavan koji je plaćen nešto više od 54.000 KM, a država je naplatila više od 12.000 KM dažbina.

Među uvezenim vozilima bila su i tri električna vozila SD-001 iz Kine i jedno vozilo Melex tip 245 iz Poljske.

Što se tiče uvoza i povlastica na električna vozla, one ne postoje, plaćaju se uvozne dažbine kao i na ostala vozila. U tome možda i treba tražiti razloge za ovako malo električnih vozila koja se uvoze.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...