125 primjeraka
7

Koenigseggov novi model Jesko rasprodan za nekoliko dana

Klix.ba
Svih planiranih 125 primjeraka Koenigseggovog novog ultrabrzog modela Jesko, čija proizvodnja počinje početkom naredne godine, već je dobilo svoje vlasnike.

U švedskoj automobilskoj manufakturi imaju razloga za zadovoljstvo, jer su za samo nekoliko dana rasprodali svu planiranu produkciju svog novog ultrabrzog modela Jesko koji je u pretprodukcijskom izdanju publici predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi.

U Koenigseggu kažu da su 83 primjerka prodana čak i prije samog ženevskog predstavljanja, a nekoliko dana nakon premijere svoje su vlasnike dobila i ostala 42 primjerka automobila čija pojedinačna cijena iznosi 2,43 miliona eura.

Proizvodnja produkcijskog modela Jesko počinje početkom naredne godine, a u Koenigseggu planiraju praviti jedan automobil sedmično. Kupci će moći birati između verzija Track i Top Speed, a egzotični dvosjed će u svakom slučaju pokretati centralno smješten 5-litarski V8 motor koji u kombinaciji s gorivom E85 razvija 1.600 konjskih snaga.

S adekvatnom aerodinamikom karoserije Jesko bi trebao "dobaciti" do 483 km/h i biti najbrži automobil koji se može koristiti i na javnim cestama.