|

Koenigseggov jeftiniji superautomobil stiže sljedeće godine

Koenigseggov jeftiniji superautomobil stiže sljedeće godine
15
Klix.ba
16.5.2019. u 11:32
12
komentara
15

dijeljenja
Koenigseggov jeftiniji superautomobil stiže sljedeće godine
Kompanija Koenigsegg planira privući nove kupce mnogo jeftinijim novim modelom, barem tako tvrdi šef Cristian von Koenigsegg.
Koenigsegg sada ima više mogućnosti zahvaljujući investiciji od 130 miliona funti koju je osigurala kompanija New Electric Vehicle Sweden (NEVS) koja je u kineskom vlasništvu.

Partnerstvo je omogućilo kompaniji 20 posto udjela u NEVS-u, a očekuju se nove investicije u cilju zajedničkog razvoja projekta u "novim segmentima".

Von Koenigsegg je kazao da dogovor, koji je potpisan samo kako bi se osiguralo finansiranje novog modela, znači da kompanija ima više "mišića" i radnih mjesta.

Plan Koenigsegga je da proizvodi i prodaje novi superautomobil po cijeni između 700.000 i 800.000 funti, što je dvostruko manje u odnosu na aktuelni najjeftiniji model Regera.

Superautomobil je u razvoju već dvije godine, ali dogovor s NEVS-om omogućava Koenigseggu da ubrza razvoj i predstavi automobil u prvoj polovini 2020. godine. Precizne specifikacije automobila tek trebaju biti otkrivene, ali se zna da će koristiti 5,0-litarski V8 motor u kombinaciji s nekim vidom elektrifikacije.

Koenigsegg priprema još nekoliko modela, ali o njima nema nikakvih informacija. Zna se samo da će se proizvoditi u postrojenju u Angelholmu u Švedskoj, a bit će napravljene još dvije fabrike za finalno sklapanje.

Uprkos svemu, ne treba očekivati da Koenigsegg promijeni svoju strategiju i počne proizvoditi veći broj automobila. Prošle godine je proizvedeno svega 18 automobila, a cilj je da u narednih nekoliko godina proizvodi nešto više od 100 automobila.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...