Spreman za izazove
12

Klix.ba na Ford SuperTest Dayu: Isprobali smo novi Focus na stazi NAVAK

Piše: D. B.
Ford je u četvrtak organizovao događaj pod nazivom Ford SuperTest Day kojim su željeli pokazati vozne osobine i mogućnosti potpuno nove generacije modela Focus, ali i popularne Fieste na stazi NAVAK pored Beograda u Srbiji.

Klix.ba je u julu ove godine imao priliku prisustvovati međunarodnoj prezentaciji četvrte generacije Fordovog modela Focus u Francuskoj na koji je kompanija s razlogom izuzetno ponosna. Tada su naglasili da se radi o novoj eri kada je riječ o dizajnu, tehnologiji, udobnosti, prostranosti i iskustvu vožnje, a sve smo to mogli provjeriti prije više od tri mjeseca u francuskoj Nici. Tada smo Focus imali priliku voziti gradskim ulicama i okolnim mjestima, kao i autoputem, a ovog puta smo dobili nešto više slobode da novi Focus isprobamo i na dobro poznatoj stazi NAVAK i uvjerimo se u njegove odlične vozne osobine.

Tokom kraće prezentacije su iz Forda istakli nekoliko važnih činjenica, noviteta i sistema koji će biti na raspolaganju kupcima novog Focusa. Među njima su CCD sistem kontinuirane kontrole ovjesa koji otkriva neravnine i rupe na cesti te vrši prilagođavanja koja rezultiraju ugodnijom vožnjom, ali i značajno umanjuju rizik od nastanka štete na automobilu. Koristan će biti i pomoćni sistem održavanja automobila u traci kojom se kreće, kao i prilagodljiva prednja svjetla čiji je cilj omogućiti što bolju vidljivost u različitim situacijama. Tu je i Evasive Steering Assist sistem koji pomaže vozaču da sigurno izbjegne zaustavljena i spora vozila te tako spriječi saobraćajnu nesreću. Novi Focus donosi još mnogo toga, a u kompaniji su posebno ponosni na dobijenih 5 Euro NCAP zvjezdica za sigurnost.

Sve ovo, kao i činjenice o udobnosti, prostranosti i praktičnosti novog Focusa smo već čuli ranije, pa je najnoviji Fordov event bio namijenjen čisto za uživanje na stazi. Potrudili smo se da tako i bude te smo pod nadzorom instruktora pokušali što više upoznati dinamičke osobine novog Focusa na stazi NAVAK. "Napadi" na pravce i zavoje u modelima s manuelnim mjenjačem su bili zabavni i uzbudljivi, a kao što je bio slučaj na međunarodnoj prezentaciji u Nici, već pomenuti automatski mjenjač nas je još više impresionirao, posebno u sportskom modu kada smo imali osjećaj da se zaista nalazimo u sportskom automobilu spremnom za ozbiljne izazove te sposobnom da pruži dostojan užitak na stazi. Kombinacija živahnih motora, brze i pravovremene promjene stepena brzine, zvuka motora, izuzetno preciznog upravljača, zaista odličnog ovjesa i moćnih kočnica je uz škripu guma ostavljala utisak da smo u mnogo više sportskom i znatno snažnijem automobilu.

Kada saberemo sve utiske s oba događaja kojim smo prisustvovali, sa sigurnošću možemo reći da će budući kupci Focusa dobiti jedan impresivan automobil iz ovog segmenta koji će sadržavati elemente porodičnog i ujedno prilično sportskog automobila.

Osim Focusa, na NAVAK-u smo se "poigrali" i s primjercima nove Fieste skromnijih performansi, ali ne i nužno manje zabavnim od Focusa.

Kao što je već poznato, ponudu motora za novi Focus čine 1,0-litarski EcoBoost benzinac snage 84, 99 i 123 KS te potpuno novi 1,5-litarski EcoBoost motor u verzijama sa 148 i 180 KS. Ove motore je moguće upariti sa 6-stepenim manuelnim ili novim 8-stepenim automatskim mjenjačem. Novi 1,5-litarski motor koristi tehnologiju deaktivacije cilindara. U ponudi su i EcoBlue dizelaši, a to su 1,5-litarski motor sa 94 i 118 te 2,0-litarski motor sa 148 KS. Evropski kupci mogu izabrati sedan, hatchback i karavan, ali i crossover Focus Active. Dostupan je i model s Titanium opremom te odlično opremljeni Focus Vignale i Focus ST Line. Osnovni model novog Focusa košta 15.990 eura.

Što se tiče bh. tržišta, u pripremi je bh. premijera koja će biti upriličena uskoro, a do tada će biti formirane i cijene novog Focusa za kupce iz BiH.

Dio atmosfere sa staze NAVAK pogledajte u fotogaleriji i videu.