auto
0

Kineski automobili katastrofalni na crash testu

FENA
Godinu i pol nakon sramotnog rezultata kineskog SUV-a Landwind na Crash testu ADAC-a, Brillianceova limuzina, koja također dolazi iz Kine, ostvarila je tek jednu zvjezdicu.

ADAC objašnjava kako je prema broju bodova Brilliance BS6 na razini dvije zvjezdice no ona mu je oduzeta zbog prekoračenja biomehaničke granice na području prsa i trbuha kod bočnog sudara. Pri tome, ističu ADAC-ovi stručnjaci, putnici ne bi imali šanse preživjeti. Kod frontalnog sudara, pri brzini od 64 km/h, sigurnosna ćelija BS6 je premekana i stoga nestabilna - A-nosač se pomaknuo duboko u kabinu vozila što može dovesti do fatalnih ozljeda. Vrata su se toliko deformirala da ih je bilo moguće otvoriti samo s teškim aparatom. U stvarnosti bi to značilo gubitak dragocjenog vremena za ozlijeđenog vozača.

Nadalje, cijeli se tzv. "prostor za preživljavanje" drastično smanjio, pedale su se pomaknule 32 cm, a armatura čak 20 cm. Volan se pomaknuo u stranu pa je vozač u naletu promašio airbag i snažno udario u armaturu. Suvozač je prošao puno bolje i to ponajviše zbog činjenice kako se pri ovom sudaru prepreka s automobilom sudara tek polovicom, na strani vozača.

Najboljim se Brilliance pokazao u zaštiti djece (30 od 49 bodova) no to je zasluga kvalitetnog dječjeg sjedala. Kritika ide na račun prekratkog pojasa na stražnjoj klupi – veliko baby sjedalo s njime se ne može vezati. Sve u svemu - poražavajuće.