Autoindustrija
0

Kina - najveće tržište automobila u svijetu

FENA
Foto: AFP/HO/GM/File
Foto: AFP/HO/GM/File
Kina je u prvoj polovini ove godine pretekla SAD postavši najveće svjetsko tržište automobila nakon što je junska prodaja u toj zemlji skočila 36,5 posto na godišnjem nivou, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

U junu je u Kini prodato 1,14 miliona vozila, saopćilo je kinesko Udruženje proizvođača automobila. Ukupno je za prvih šest mjeseci prodato 6,1 milion vozila, 17,7 posto više nego u istom periodu 2008. Tako je Kina nadmašila SAD, gdje je prodaja putničkih vozila u istom periodu pala na 4,8 miliona zbog ekonomske krize.

U Kini je prodaja automobila usporila krajem prošle godine zbog globalne finansijske krize ali je oporavak usljedio nakon što je Peking donio stimulativni paket koji uključuje smanjenje poreza, subvencije i druge incijative. U međuvremenu su oči svjetskih proizvođača automobila okrenute ka Kini jer gube prihode zbog pada tražnje na sjevernoameričkom i drugim tržištima.

Analitičari očekuju da prodaja u Kini, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, dostigne ove godine 10 miliona automobila, dok se u SAD-u očekuje prodaja od 9,7 miliona prema maksimalnih 16 miliona automobila iz 2007. godine, prenosi u četvrtak Radio Slobodna Evropa.