Fabrika u Žilini
0

KIA slavi dvije decenije svoje proizvodnje u Slovačkoj

Klix.ba
Dvadeset godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču ne samo o kompaniji nego i cijeloj regiji. Svečanost povodom začetka izgradnje fabrike održana je u aprilu 2004. u Teplički nad Váhom, a tom događaju prisustvovali su najviši predstavnici grupacije Hyundai Motor Group, korporacije Kia, tadašnji ministar privrede Republike Slovačke i vodeći predstavnici grada Žilina.

Izgradnja fabrike započeta je ujesen 2004. i trajala je oko 25 mjeseci, uključujući šest mjeseci probne proizvodnje. Prvi automobil, tadašnji model "cee'd" serijski je proizveden u decembru 2006. godine. To je bio potpuno novi model ekskluzivno osmišljen za evropsko tržište. Uporedo s proizvodnjom automobila pokrenuta je i proizvodnja motora, što je ovu fabriku postavilo kao odskočnu dasku za širenje Kije po Evropi kao ključnu stvar za rast kompanije.

Više modela, više tehnologije: investicije koje su utabale put

Tokom svoje dvadesetogodišnje historije u fabrici su se proizvodila ukupno četiri različita modela: Kia Ceed, Sportage, Venga, a u godinama 2009 - 2011. i Hyundai ix35. Osim toga, u Žilini se od njegove druge generacije proizvodi model Sportage, a što se tiče modela Ceed, to je čak jedina fabrika u kojoj se ovaj model uopće proizvodi. Klasična verzija s 5 vrata nadopunjena je 2007. varijantama SW (Sportswagon) i varijantama s 3 vrata – potonja se proizvodila do 2018. godine. Od 2018. i 2019. Ceed se takođe proizvodi u verziji ProCeed (shooting brake) odnosno crossover XCeed.

U 2020. Kia Europe dovršila je niz nadogradnji u proizvodnom pogonu u Žilini. Kao rezultat ulaganja od 70 miliona eura, fabrika je bila prilagođena za proizvodnju novog motora 'Smartstream' s unutrašnjim sagorijevanjem i hibridnih pogonskih sklopova. Timovi za razvoj pogonskog sklopa uspješno su poboljšali odzive motora, učinkovitost sagorijevanja i širok raspon okretnog momenta. Uključivanje Kijine tehnologije hibridnog pogona takođe je bilo ključno za razvoj oba motora. Ovi su motori dio Kijine šire strategije za razvoj širokog spektra pogonskih tehnologija – uključujući hibridne, električne i pogonske sklopove s unutrašnjim sagorijevanjem – koje zadovoljavaju potrebe različitih vozača.

Rast proizvodnje: od jedne smjene do ukupno 7 miliona proizvedenih motora

U početku je fabrika radila u jednoj smjeni. Dvosmjenski rad započeo je 2007. godine, a od 2012. Kia proizvodi u tri smjene. Zahvaljujući ovom povećanju, visokotehnološka fabrika premašila je ukupno 4 miliona proizvedenih vozila nakon samo 15 godina, proslavivši ovu prekretnicu 2021. Danas se fabrika može pohvaliti godišnjim proizvodnim kapacitetom od 350.000 automobila i 540.000 motora. Od 2006. ovdje je proizvedeno 7 miliona motora.

KIA dugoročno direktno zapošljava 3.800 ljudi, dok je prosječni radni staž u fabrici 11 godina. Zbog toga je Kia postala dio regije i doprinosi njenom kontinuiranom razvoju. kompanija je već 20 godina stabilan poslodavac u regiji i strateški partner grada Žiline, okolnih općina i zajednica. Kroz svoju fondaciju, osnovanu 2013. godine, ova je automobilska kompanija do sada podržala projekte u području obrazovanja, zdravlja, životne sredine i inkluzije u vrijednosti većoj od 11 miliona eura.