Žrtva elektrifikacije
29

KIA privodi kraju priču oko Stingera, napravit će još samo 1.000 primjeraka

E. L.
Iza dodatka Tribute Edition krije se posljednjih 1.000 primjeraka KIA-inog modela Stinger koji će južnokorejska kompanija zamijeniti s elektropokretanim modelom EV6 GT.

Ranije najavljeno povlačenje KIA-inog modela Stinger sada je i zvanično potvrđeno, jer je iz južnokorejske automobilske kompanije stigla vijest da će svoj najveći i najsnažniji model koji pokreće motor s unutrašnjim sagorijevanjem napraviti u još samo 1.000 primjeraka koji će biti ponuđeni na globalnom nivou.

Posljednja serija nedavno redizajniranog Stingera krije se iza naziva Tribute Edition i kupcima će biti ponuđena u kombinaciji sa matiranom sivom ili tamnozelenom bojom karoserije i kućištima retrovizora, 19-inčnim felgama i (Brembo) kočnim čeljustima koji su u oba slučaja obojeni crnom bojom.

U standardnoj opremi bogato opremljenog odjavnog modela koji će KIA zamijeniti s elektropokretanim modelom EV6 GT je smeđom kožom obložena unutrašnjost, a tu su i pločice s numeracijom i amblem ose utisnut u naslonima za glavu.

Očekivano, Stinger Tribute Edition pokreće veći i snažniji 3,3-litarski V6 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 373 KS i 510 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač, a u KIA-i nisu otkrili hoće li izdanje Tribute Edition nuditi s pogonom preko zadnje ili preko obje osovine.