Treći nastavak Gymkhane
0

Ken Block u akciji sa Fiestom

Sarajevo-x.com
Proslavljeni reli vozač Ken Block, koji je uz solidne rezultate u raznim reli šampionatima slavu stekao i uzbudljivim filmovima u kojima pokazuje vještinu vožnje reli automobila, snimio je treći nastavak megapopularne Gymkhane.

Novo poglavlje u serijalu video uradaka Gymkhana jednako će oduševiti ljubitelje spretne i brze vožnje kao i prethodna dva dijela, a i ovj put glavna zvijezda je Ken Block, reli vozač koji ove zanimljive video priloge koristi i za promociju kompanije DC Shoes, čiji je on i suosnivač.

Neobični naziv Gymkhana predstavlja disciplinu autosporta za čije potrebe se koristi parking, napušteni aerodrom, ili u ovom slučaju 86 godina stara staza u Francuskoj, a na kojoj vozač treba vješto i brzo manevrisati između čunjeva i prepreka, dok su itekako poželjne i atrakcije poput proklizavanja i „osmica“ na stazi koja je pod nagibom od 51 stepen.

Najveći izazov u ovoj disciplini je svakako pamćenje staze, dok je na svakom zadatku potrebna milimetarska preciznost, pogotovo na dijelovima gdje umjesto čunjeva Block koristi svoje saradnike.

Za ovaj nastavak Gymkhane Ken Block koristi novu Ford Fiestu koja je posebno pripremljena u kompaniji Olsberg Motorsport Evolution za ovakve poduhvate, a dovoljno je istaći da sa 862 KS i pogonom na svim točkovima ubrzava do 100 km/h za samo dvije sekunde.

Ipak, za potrebe ovog snimanja snaga Fieste je morala biti smanjena na „samo“ 650 KS, kako bi Block mogao bolje kontrolisati automobil. Velika pomoć Blocku pri zahtjevnim manevrima bio je i Olsbergov Maktrak megnezijumski 6-stepeni sekvencijalni mjenjač.

U svakom slučaju pored ovako kvalitetne produkcije, i izuzetno atraktivne i odlično uvježbane vožnje, suvišno je zamarati se tehničkim podacima. Zahvaljujući ovakvo promišljenim marketinškim potezima Block ne samo da privlači armiju kupaca za svoje DC proizvode, već čini i pozitivnu stvar za opadajuću popularnost Svjetskog reli šampionata, i generalno reli takmičenja.