Spreman za surove uvjete
68

Kamazov "Robocop" je kamion namijenjen ruskim rudnicima uglja

D. B.
Ruski proizvođač kamiona Kamaz predstavio je autonomni prototip kipera pod nadimkom Robocop, koji izgleda kao da je spreman za postapokaliptični naučno-fantastični film. No, na stranu te reference, autonomni kamion je u potpunosti funkcionalan te će biti testiran u stvarnim uslovima u rudnicima uglja.

Prototip je baziran na Kamazovom kiperu Atlant 49, naslijedio je četveroosovinsku šasiju 8x4, turbodizelski motor, kao i nosivost od 49 tona. Donji dio karoserije i kutija su preneseni sa standardnog modela, dok je dizajn kabine Robocopa u skladu s njegovom autonomnom prirodom.

Izostanak vrata, retrovizora i prozora daju do znanja da je riječ o samovozećem vozilu. Umjesto vozača, kamion koristi senzore postavljene na krovu, iza tamnog vjetrobranskog panela i kao i na bočnim krilima pomoću kojih kontinuirano skenira okolinu. Kada potpuno autonomni rad nije moguć, kamionom može upravljati i operater na daljinu.

Robocop je dizajniran da radi u zatvorenim područjima poput kamenoloma (otvorenih kopova), a Kamaz je najavio da će njegov kamion krenuti prema gradu Kamerovo u Sibiru, koji je poznat kao "glavni rudarski grad Rusije". Tu će biti testirane njegove autonomne, off-road i teretne sposobnosti u jednom od rudnika uglja.

Ovo nije Kamazov prvi samovozeći kamion jer kompanija razvija i testira autonomne tehnologije od 2017. godine. Ranije ove godine je kompanija testirala autonomne verzije Kamaza 43118 na snijegom i ledom prekrivenim cestama Vostočno-Mesojahskog polja u blizi Arktičkog kruga. Samovozeći kamioni su transportovali teret u ekstremnim vremenskim uvjetima koji bi bili previše surovi za čovjeka, tako da njihov rad može trajati neprekidno i tokom zime.