Svjetski reli Šampionat
0

Kalle Rovanperä i Toyota pobjedili na superbrzom reliju Švedske

E. Z.
Kalle Rovanperä u Toyoti upisao je uvjerljivu pobjedu na Rally Sweden u nedjelju poslijepodne i to tačno 21 godinu nakon što je njegov otac Harri osvojio svoju jedinu pobjedu u FIA Svjetskom reli prvenstvu na istom ovom reliju.

Mladi Finac je ostvario svoju treću WRC pobjedu u karijeri sa 22,0 sekunde prednosti i to nakon što je njegov timski kolega iz Toyote GR Yaris Elfyn Evans udario u snježni nasip posljednjeg jutra. Rovanperä vodi u Šampionatu s 14 bodova prednosti nakon drugog relija od ukupno 13 koliko će se voziti ove godine.

Posebna zanimljivost ove pobjede i relija je činjenica da je Rovanperä imao samo četiri mjeseca kada je njegov otac trijumfovao na jedinom potpuno zimskom reliju WRC-a 2001. godine u Peugeotu 206 WRC.

Pet različitih vozača vodilo je tokom brzog i žestokog otvaranja ovogodišnjeg relija Švedske u blizini Umeåa, što je ujedno značilo da je ovo najsjevernije održan Rally Sweden ikada. Rovanperä je ponovno preuzeo inicijativu u ranoj fazi relija, ali Evans mu je ostao za petama sve dok nije na zadnjem danu relija udario u sniježni nasip.

Nakon razočaravajućeg početka sezone na prvom oogodišnjem reliju prošlog mjeseca, drugo mjesto za Thierryja Neuvillea u Švedskoj dalo prijeko potreban poticaj za Hyundai Motorsport.

Foto: WRC.com
Foto: WRC.com

Belgijanac je u svom i20 N "preživio" nekoliko doticanja snježnih nanosa i držao se dovoljno daleko od Esapekka Lappija na trećem mjestu.

Foto: WRC.com
Foto: WRC.com
Foto: WRC.com
Foto: WRC.com

WRC sada ide na kratku pauzu i vraća se u naš komšiluk na Croatia Rally koji će se održati od 21. do 24. aprila. Ovaj asfaltni reli održava se u okolini Zagreba, dok će sam ceremonijalni start i cilj biti u gradu, te je riječ o sportskom događaju kojeg svakako vrijedi posjetiti.