Nakon više od 30 godina
25

Kalifornija ukinula zabranu za lowrider automobile

D. B.
Lowrideri se ponovo mogu voziti u Kaliforniji nakon što je novi zakon koji legalizuje njihovo "krstarenje" potpisao guverner Gavin Newsom.

Novi zakon je okončao zabranu lowridera u Kaliforniji nakon više od 30 godina. Ovi automobili su se našli na "meti" zbog povezanosti s kulturom bandi ranih osamdesetih, a vozili su se "nisko i sporo", poput "krstarenja".

Međutim, uprkos zabrinutosti za sigurnost, kultura je evoluirala iznad te stigme, zajednica je ostavila prošlost iza sebe i više se fokusirala na dijeljenje ljubavi prema automobilima.

Buick Riviera iz 1969. godine s prošlogodišnjeg Hot Wheels Legends Toura je odličan primjer modernog lowridera, koji karakterišu sjajna, zapanjujuća boja, hidraulični ovjes i niska pozicija, daleko od crossovera poput Buick Envisiona.

Južna Kalifornija se smatra "kolijevkom" kulture, automobilska zajednica iz ove oblasti je zauzela više zakonodavni stav za promjene, što je uspjelo jer su originalni zakoni nepravedno "ciljali" Latinoamerikance i doprinijeli stvaranju stereotipa.

Grad San Jose bio je među prvim u Kaliforniji koji su ukinuli zabranu, a ovo je u svakom slučaju velika pobjeda za lowrider zajednicu.