Pravilna tehnika
162

Kako ubiti koronavirus u automobilu, a da ne oštetite unutrašnje površine

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Pranje ruku i čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju dva su najbolja načina za obranu od širenja koronavirusa, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kako se Covid-19 širi, vjerovatno ste već naučili pravilnu tehniku pranja ruku i koja sredstva za čišćenje u kućanstvu mogu uništiti koronavirus.

Ali šta je s unutrašnjošću vašeg automobila?

Ako vi ili neko drugi ko je bio u vašem automobilu ima simptome bolesti, trebali biste očistiti sve dodirne površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu mjenjača, svu dugmad i ekrane na dodir i ručice za brisače, naslone za ruke putnika i vozača, ručke za hvatanje i podešavanje sjedala, kaže Jennifer Stockburger, direktorica operativnog odjela u autotest centru Consumer Reports.

Ako ste vozač taksija ili prevozite puno putnika, vozite iznajmljeni ili zajednički automobil, ili ako živite negdje gdje ima mnogo slučajeva koronavirusa, redovno čišćenje ovih površina je obavezno.

Unutrašnjost automobila je manje izdržljiva od recimo kuhinjskog pulta ili umivaonika u kupaonici. Kako zaštititi te površine bez oštećenja?

Uz nekoliko izuzetaka, mnoga sredstava koja koristite za čišćenje u domaćinstvu, a koji ubijaju koronaviruse na tvrdim površinama, također mogu očistiti automobil bez oštećenja njegove unutrašnjosti. Vjerovatno neke od ovih proizvoda već imate kod kuće, piše Consumer Reports.

Otopina alkohola koja sadrži najmanje 70 posto alkohola efikasna je protiv koronavirusa, navodi CDC. U najvećem dijelu, gotovo svaka unutrašnja površina vozila može se očistiti izopropilnim alkoholom, kaže Jeff Stout, izvršni direktor za globalne inovacije kompanije Yanfeng Automotive Interiors.

Yanfeng je najveći svjetski dobavljač unutrašnjih dijelova za automobile i sarađuje s gotovo svim glavnim proizvođačima automobila. Ako ste ikada bili u automobilu, vjerojatno ste vidjeli ili dodirnuli nešto što je napravljeno u Yanfengu. I oni koriste izopropil alkohol za čišćenje dijelova u vlastitim kompanijama.

"Upotrebljavamo ga za čišćenje mrlja ili bilo kakvih detalja u posljednjem trenutku prije isporuke proizvoda", kaže Stout. Svi proizvodi kompanije - od plastičnih ukrasa od obojenog hroma do imitacije kože - testirani su kako bi se osiguralo da se ne razgrade kada su izloženi čistom izopropil alkoholu. Stout kaže da je čak moguće očistiti vanjsku površinu presvlaka trljanjem mekom krpom natopljenom alkoholom.

Šta god radili, nemojte koristiti izbjeljivač ili vodik peroksid u unutrašnjosti automobila. Iako mogu ubiti koronaviruse na površinama, vjerovatno će oštetiti presvlake vašeg automobila. I ne koristite sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na automobilskim ekranima osjetljivim na dodir, jer mogu oštetiti njihove premaze protiv sjaja i otisaka prstiju.

Sapun i voda

Snažno pranje sapunom i vodom također može uništiti koronavirus. Koronavirusi imaju zaštitni omotač koji im pomaže zaraziti ostale stanice, a uništavanjem tog omotača može se efikasno razoružati.

"Kada čistimo, trenje također učestvuje u uništavanju", kaže Stephen Thomas, šef Odjela za zarazne bolesti i direktor za globalno zdravlje na medicinskom univerzitetu u Syracusei. "Želite učiniti najbolje s onim što imate, pa čak i sapun i voda mogu ukloniti rizik."

Sapun i voda su također sigurni za većinu interijera automobila - posebno za tkanine i stariju kožu koja je možda već počela pucati. Samo budite sigurni da ih ne pritišćete previše, kaže Larry Kosilla, predsjednik kompanije AMMO NYC i domaćin popularnog YouTube kanala o detaljima u automobilima.

Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju uretanske presvlake za zaštitu, koje je sigurno očistiti alkoholom. Međutim, koža je uglavnom obojena, a previše intenzivno čišćenje može ukloniti boju.

Kosilla kaže da je čuo od vlasnika automobila da im svijetla koža postaje sve prljavija dok je peru, što nije slučaj. "Ne postaje prljavije, nego uklanjate svu boju s površine", kaže on.

Pobrinite se za svoju kožnu presvlaku nakon što je očistite, kaže John Ibbotson, glavni direktor automobilskih usluga u CR-u. "Trebali biste koristiti dobro sredstvo za čišćenje kože, a zatim dobar regenerator kože", kaže on.

Ako vaš automobil ima presvlake od tkanine, Kosilla upozorava da ga ne čistite s previše vode ili previše sapuna. "Nije cilj napraviti što više pjene. Ako napravite pjenu, imat ćete je zauvijek", kaže on. Osim toga, ako natopite tkaninu do spužve koja je ispod, to bi moglo stvoriti neugodan miris ili potaknuti rast plijesni. Umjesto toga, Kosilla preporučuje lagano čišćenje tkanine malom količinom vode i deterdženta za rublje.

Krpe od mikrovlakana

I Stout i Kosilla preporučuju čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana, zato što je ona napravljena od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji koje hvataju i brišu čestice prašine i prljavštine prije nego što ogrebu nježne ili sjajne plastične površine. Za poređenje prljavština i nečistoće iz vašeg automobila mogu se zalijepiti na najčistije papirne ubruse ili salvete i ogrebati površine u autu poput brusnog papira, kaže Kosilla.

Nakon što završite s čišćenjem, ne zaboravite oprati ruke prije i poslije vožnje. Ovu dobru naviku trebate zadržati bez obzira na epidemiju koronavirusa, jer će tako zaštititi vaš volan i ostale površine koje često dodirujete u automobilu.

"Broj jedan je oprati ruke", kaže Kosilla. "Možete očistiti volan, ali ako imate prljave ruke, vratit ćete tu prljavštinu. Pranje ruku je još uvijek jedan od najboljih načina da se obranite od COVID-19", kaže Thomas.

"Poznato je da koronavirusi mogu preživjeti na površinama, ali za sada još uvijek mislimo da su infekcije respiratornim prijenosom i dalje glavni put širenja zaraze od osobe do osobe", kaže on.