Indijski sajam automobila
0

VIDEO / Jeftina mala vozila u potrazi za milionima kupaca

Sarajevo-x.com
Ratan Tata i Nano (Foto: AFP)
Ratan Tata i Nano (Foto: AFP)
Indijska metropola Delhi u utorak je ugostila više od 2.000 izlagača automobila iz 30 zemalja, što je dvaput više nego 2008. godine. Predstavljena su manja, ekološki prihvatljiva i jeftina vozila kakva se i najviše traže na indijskom tržištu.

Kako bi se strani proizvođači privukli na tržište koje bilježi najbrži rast na svijetu, japanska Toyota otkrila je svoj prvi kompaktni model dizajniran posebno za zemlju domaćina sajma.

Model Etious u prodaji će se naći ove godine, saopštili su iz kompanije, a predviđen je za vožnju po lošim cestama. Ciljani kupci ovog automobila su porodični ljudi iz srednje društvene klase, ali isto tako i profesionalci, piše AFP.

"Nije ovo kopija japanskog ili evropskog modela", kaže potpredsjednik Toyote Kazuo Okamoto. "Etios je razvijen isključivo za Indiju."

Ovogodišnji sajam u Indiji je deseti po redu, ali je svjetsku pažnju privukao tek 2008. kada je indijski proizvođač Tata Motors otkrio model Nano, najjeftiniji automobil koji se ikad pojavio na cestama.

Uz cijenu od 2.500 dolara Nano je promovisan kao jeftino malo vozilo, a 80 posto kupaca automobila u Indiji odluče se upravo za njega.

Očekuje se da će prodaja auta na indijskom tržištu ove godine dosegnuti dva miliona, a da će se u narednoj deceniji utrostučiti.

AutoExpo 2010. u Delhiju će trajati do 11. januara i bit će usmjeren na nove generacije konzumenata čiji su apetiti značajno porasli.

Proteklih mjeseci strani giganti poput Forda, General Motorsa, Hyundaija i Renaulta udružili su snage u pohodu na Indiju, a svaki od njih obećao je jeftine male modele.

I japanska Honda predstavit će svoje kompaktno vozilo, zajedno uz modele Beat i indijski Polo. Beat će koštati 7.000 dolara za osnovni paket.

Predsjednik Udruženja indijskih proizvođača automobila (SIAM) izjavio je kako je sajam u Delhiju jednako velik i važan kao bilo koji u svijetu. Ove godine očekuje se da će ga posjetiti 1,8 miliona ljudi.