Egzotičan superautomobil
1

Jedini "preživjeli" Lykan HyperSport iz filma "Furious 7" ide na aukciju

D. B.
Novi nastavak sage "Fast and Furious" bit će prikazan u kinima ovog ljeta, a jedan poseban automobil iz sedmog dijela će biti prodan na aukciji.

U novom filmu će se pojaviti niz sjajnih automobila, što je tradicija još od prvog dijela iz 2001. godine. Automobil koji je privukao pažnju u filmu "Furious 7" iz 2015. godine bio je egzotični W Motors Lykan HyperSport.

Za potrebe filma je kompanija proizvela 10 primjeraka superautomobila, devet od njih je uništeno tokom snimanja, a samo jedan je "preživio". Upravo ovaj primjerak će biti prodan na aukciji 11. maja.

Kada se pojavio, Lykan HyperSport je zvanično bio treći najskuplji produkcijski automobil s cijenom od 3,4 miliona dolara, a proizvedeno je svega sedam primjeraka. Interesantan je podatak da jej W Motors zapravo proizveo više automobila za potrebe snimanja filma nego za kupce.

Superautomobil pokreće 3,7-litarski twin-turbo 6-cilindrični motor koji je razvila kompanija RuF, a koji isporučuje 780 KS i 960 Nm obrtnog momenta. Snaga motora se prenosi na stražnje točkove.