Prilika za kolekcionare
28

Jedan od samo 77 proizvedenih Porschea 935 čeka novog vlasnika

E. L.
U organizaciji američke kompanije Bring A Trailer, jedan od samo 77 proizvedenih primjeraka Porscheovog osvrta na čuveni trkaći model 935/78 uskoro će promijeniti vlasnika.

Porscheov podsjetnik na čuveni trkaći model 935/78 "Moby Dick" (upisan u zlatnu knjigu pobjednika u trci 24 sata Le Mansa) zasnovan je na modelu 911 GT2 RS iz Serije 991.2, nije predviđen za korištenje na javnim cestama, a u Stuttgartu su odlučili da će 935 za 21. stoljeće napraviti u samo 77 primjeraka.

Jedan od njih (s karoserijom koja otkriva materijal od kojeg je napravljena) prešao je manje od 1.000 kilometara. Nalazi se u Kanadi i sve su prilike da će uskoro promijeniti vlasnika, jer pokrenuta aukcija u organizaciji kalifornijske kompanije Bring A Trailer završava 4. januara.

Ispod karbonske karoserije dvosjeda koji do staze treba dovesti na prikolici krije se osnovica/mehanika iz modela 911 GT2 RS (991.2). U Porscheovom trkaćem odjelu nisu eksperimantisali oko pogonske grupe, pa i moderni 'Moby Dick' pokreće isti 3,8-litarski 6-cilindarski boxer motor iz spomenutog 911 GT2 RS koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 700 konjskih snaga i 750 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila (PDK).

Coupé je postavljen na crnim 18-inčnim BBS felgama s centralnim pričvršćivanjem matice na kojima su gume Michelin Pilot Sport GT. Kočnice "potpisuje“ Brembo, a u ogoljenoj unutrašnjosti dominiraju karbonska Recaro sjedišta presvučena alkantarom, sigurnosni pojasevi u šest tačaka vezivanja i sigurnosni kavez. Među zanimljivim detaljima je i titanijumska ručica s drvenim rukohvatom s kojom su u Porscheu željeli podsjetiti na rješenje iz trkaćeg 917, prvog od 19 Porscheovih automobila koji su od 1970. godine stizali do pobjede u Le Mansu.

Prema posljednjim informacijama, cijena 13. proizvedenog primjerka automobila uz koji se nude i rezervni dijelovi u vrijednosti 44.000 dolara u ovom trenutku dostigla je 1,6 miliona dolara.