auto
0

Japan planira proizvodnju biogoriva iz morskih algi

FENA
Japanska vlada planira da već narednih godina otpočne industrijsku proizvodnju biogoriva iz morskih algi kako bi doprinijela rješavanju problema nedostatka sopstevnih energetskih resursa.

Neposrednom razradom projekta i uvođenjem tehnologije bavit će se korporacija "Mitshubishi" i dva velika centra za izučavanje mora u Tokiju i Kyotu, saopćili su vladini zvaničnici ruskoj agenciji Itar-Tass, javljaju svjetske agencije.

Za istraživanje u finansijskoj godini, koja počinje 1. aprila, već je izdvojeno 60 miliona jena (373.000 eura).

Korištenje morskih algi, čije su zalihe u priobalnim područjima Japana prilično velike, u toj zemlji je unosnije od korišćenja kukuruza i drugih usjeva, smatraju inicijatori projekta. Prerada usjeva u biogorivo je, uz to, već dovela do skoka cijena žitarica na svjetskim tržištima.

Predviđeno je da program istraživanja traje pet godina, tokom kojih će biti razrađena neophodna tehnologija za prelazak na industrijsku proizvodnju.

Japanski stručnjaci smatraju taj projekat veoma perspektivnim. Pri njegovom donošenju uzeta je u obzir i činjenica da je u decembru anglo-holandska naftna kompanija "Royal Dutch Shell" već objavila planove za izgradnju sličnog eksperimentalnog preduzeća na Havajskim ostrvima.