auto
0

Iz Lotusa tvrde da će njihov crossover biti bolji od Porcheovog Macana

Klix.ba
Kompanija Lotus je objavila preliminarne detalje o svom prvom crossoveru, koji će se na tržištu pojaviti 2019. godine.
Lotus APX koncept
Lotus APX koncept

Govoreći za magazin Auto Express na Goodwood festivalu brzine, direktor kompanije Lotus Jean-Marc Gales je kritikovao konkurente zbog velikih i teških SUV-ova i poručio da će Lotusov SUV biti lagan i brz.

Posebno se osvrnuo na kompaniju Porsche i model Macan, koji bi trebao biti rival Lotusovom SUV-u. Gales je rekao da će Lotusov model biti bolji od konkurencije kada se na tržištu pojavi 2019. godine.

Precizni podaci o težini nisu otkriveni, ali se spekulište da će Lotusov SUV biti lakši od rivala za čak 200 kg. Kao što je već poznato. Poređenja radi, Porcheov Macan S je težak 1.865 kg.

Lotusov SUV će se proizvoditi u Kini, koja će u početku biti njegovo jedino tržište. Odluka o plasiranju modela na druga tržišta će biti donesena naknadno i to na osnovu uspješnosti prodaje u Kini.

Lotus nastavlja partnerstvo s Toyotom, očekuje se da će crossover ponuditi sa benzinskim motorima, a spominje se i hibridna verzija. Verzija za evropsko tržište će dobiti turbodizelski motor, koji će pokretati prvi Lotusov dizelaš ikada.