auto
0

Istraživanje: ADAC - Hrvatska ima najbolji tunel

FENA
Njemački automobilski klub ADAC je zajedno s još 18 partner klubova napravio veliku analizu sigurnosti europskih tunela, pri čemu je najboljim za 2007. proglašen hrvatski Brinje.

Testiranje je obavljeno u 13 europskih zemalja i obuhvatilo je 51 tunel. U toj velikoj konkurenciji, Nijemci su šampionom proglasili upravo tunel Brinje na auto cesti A1 Zagreb-Split.

Odluku su pojasnili činjenicom da 3 godine stari i 1,5 km dugi tunel Brinje odlično pripremljen za slučaj požara i posjeduje sustav koji automatski zatvara tunel kada se u njemu pojavi vatra.

Drugo mjesto na ADAC-ovoj top listi za 2007. godinu pripalo je tunelu Tiergarten Spreebogen na cesti B96 Berlin-Mitte. Treće mjesto na rang-listi zauzima tunel Mrazovka u Pragu.

Najnesigurniji tunel je talijanski Paci 2 na autocesti A3 Salerno - Reggio Calabria kod Scille. Nijemci upozoravaju da je on očajnom stanju i ne udovoljava standardima sigurnosti. Tek je malo bolja situacija 200 km sjevernije na autocesti A3 s tunelom Serra Rotonda.

Testirani su inače bili tuneli u Austriji, Belgiji, Švicarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Italiji.