auto
0

Istraga radnih uslova u Renaultu nakon tri samoubistva radnika

Sarajevo-x.com
Francuski tužilački ured pokrenuo je istragu o radnim uslovima u fabrici Renaulta pored Pariza nakon trećeg samoubistva radnika u posljednja četiri mjeseca.

Posljednje samoubistvo desilo se prošle sedmice kada je 38-godišnji zaposlenik Renaulta oduzeo sebi život i ostavio oproštajno pismo u kojem je za sve okrivio tešku situaciju na poslu. Njegova supruga je za novine izjavila kako je njen suprug bio toliko iscrpljen od posla da nije mogao spavati te da je stalno radio do kasno i bio pod velikim pritiskom.

U januaru je još jednak zaposlenik Renaulta oduzeo sebi život u blizini ultramodernog komplexa izvan Pariza, gdje je i radio, a na svom kompjuteru je ostavio otvorenu prepisku žestoke svađe sa menadžmentom podružnice.

Treće samoubistvo desilo se u oktobru prošle godine. Istražitelji su započeli kriminalnu istragu o radnim uslovima u Technocentru u Guyancourtu, gdje su sva tri muškarca radila.

Glasnogovornik Renaulta izjavio je kako svi iz kompanije duboko žale zbog nesretnih slučajeva trojice radnika, ali da njihova smrt ni u kom slučaju ne može biti povezana sa radom u fabrici.

Profit jednog od najvećih proizvođača automobila drastično je pao u 2006. godini. Kako bi se izvukli iz krize, Renault je objavio kako do 2009. godine planira lansirati 26 modela, od toga 12 novih modela.