Auto
5

Isti auto na istom mjestu 85 godina kasnije

Klix.ba
14. aprila 1927. godine, prvi masovno proizvedeni Volvo automobil „sišao“ je sa proizvodne trake tvornice Lundby u Geteborgu. Danas, 85 godina kasnije, Volvo grupacija je jedan od najvećih proizvođača komercijalnih vozila na svijetu, dok Volvo Car korporacija godišnje prodaje skoro 500.000 vozila.
14. aprila 1927. godine, u 10 sati ujutro, menadžer prodaje Hilmer Johansson, izvezao je prvi primjerak Volva ÖV4 kroz vrata tvornice Lundby u Geteborgu. Cijelih 85 godina kasnije, 14. aprila 2012. godine isti je automobil ponovo prošao kroz ista vrata, te na taj način dostojno obilježio 85. rođendan svog postojanja. Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije i Olof Persson, predsjednik Volvo grupacije bili su za upravljačem. „To je fantastičan automobil, koji jasno pokazuje koliko su se automobili izmjenili u posljednjih 85 godina“ - izjavio je Stefan Jacoby, koji je nedavno, na sajmu automobila u Ženevi, otkrio najnoviji Volvo model - V40.

Volvo grupacija i Volvo Car korporacija su dvije kompanije sa dugom zajedničkom istorijom. Ipak, u to vrijeme automobilska divizija nije obećavala, dijelom i zbog činjenice da osnivači Volva, Assar Gabrielsson i Gustaf Larson nisu imali direktnog iskustva sa automobilima. Tokom prve godine proizvodnje, Volvo je prodao skromnih 300 primjeraka. Međutim, u godinama koje su slijedile, posao se razvio, pa je Volvo počeo proizvoditi i kamione i autobuse. Već tada su u Volvu shvatili da je izvoz ključ uspjeha, pa se danas čak 87 posto proizvodnih kapaciteta prodaje izvan matične države.

Tokom 1999. godine, Volvo grupacija je prodala svoju automobilsku diviziju. Od tog trenutka, dvije kompanije su nastavile rast u različitim pravcima. Danas je Volvo Car korporacija dokazani premium proizvođač sa oko 450.000 proizvedenih vozila u 120 zemalja tokom 2012. godine, dok su Sjedinjene Američke Države najveće pojedinačno tržište. Volvo grupacija s druge strane proizvodi kamione pod brendovima Volvo, Renault Trucks, Mack i UD Trucks, kao i autobuse, građevinske mašine, pogonske sisteme za nautičke i industrijske aplikacije, te komponente za avionske motore. Volvo grupacija je drugi najveći proizvođač teških kamiona na svijetu i najveći proizvođač u rodnoj Švedskoj. Posjeduje proizvodne kapacitete u 20 zemalja i prodajnu mrežu u 190 zemalja.