auto
6

Irv Gordon prešao 3 miliona milja Volvom 1800S

Klix.ba
Osamnaestog septembra 2013. godine, rekorderi Irv Gordon i njegov Volvo 1800S iz 1966. godine ostvarili su fenomenalno dostignuće, prelazak 3 miliona milja (4.828.033 km), što odgovara obilasku zemlje čak 120 puta. Novi rekord postignut je na autoputu Seward, južno od grada Anchorage na Aljasci, jedinoj preostaloj državi u kojoj Irv i njegov slavni automobil nisu bili zajedno.

U četiri sata popodne tog dana brojčanik je kliknuo na brojci od 3 miliona milja i tako potvrdio da su Irv i njegov Volvo konačno dostigli davno najavljeni rekord.

"Dogodilo se potpuno jednostavno. Lagano sam vozio i držao pogled na brojaču kilometara, kako ne bih propustio taj sjajan trenutak. Ali nije sve u samom postizanju ove magične brojke, već i u putovanjima koja su me dovela do nje i iskustvima koja su ta putovanja pratila. Jednostavno sam uživao u vožnji i iskusio život kroz svoj automobil", izjavio je penzionisani učitelj Irv.

Istinska ljubavna priča

Irv Gordon je svoj Volvo 1800S kupio jednog petka 1966. godine i automatski se zaljubio, te se nakon neprestane vikend vožnje već sljedećeg ponedjeljka vratio u isti salon, kako bi obavio prvi servis na 1.500 milja (2.414 km). Gordon je u prvih deset godina prešao čitavih 500.000 milja (804.000 km), što znači da je dnevno prelazio 125 milja (201 km). Već 1987. godine proslavio je milion pređenih milja, a 2002. godine i čitava dva miliona milja i to vozeći po Times Squareu pred predstavnicima medija. Od tog trenutka, Gordon je svoj brilijantni rekord obarao svakim pokretanjem automobila.

Čvrst svjetski rekord

Za potrebe obaranja novog rekorda i simboličnog prelaska 3 miliona milja, automobil je kamionom transportovan u Aljasku, a Irv ga je pratio u avionu. Nakon nekoliko dana vožnje, kako bi se brojač približio magičnoj brojci, za prelazak iste izabran je autoput koji vodi prema poluotoku Seward. 3.000.000 milja je nesumnjivo najveća kilometraža koju su zajedno postigli jedan automobil i jedan čovjek, te je i zvanično uvedena u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kompanija Volvo Car i Volvo Heritage odjel s ponosom čestitaju ovo sjajno dostignuće. Ovo je nesumnjivo najbolji mogući dokaz kvaliteta, pouzdanosti i trajnosti Volvo automobila. A sve to zahvaljujući jednom vjernom vlasniku - Irvu Gordonu, koji je praktično proživio svoj život u sjajnom Volvu 1800S.