{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran proizveo prvi automobil na solarni pogon

F
16.5.2006. u 09:25
0
0
Iran proizveo prvi automobil na solarni pogon
0
Iran proizveo prvi automobil na solarni pogon
Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Teheranu i stručnjaci industrijske grupe Iran Khodro dizajnirali su i izradili prvi automobil na solarni pogon na Bliskom istoku pod nazivom "gazal".
Dizajner i rukovodilac tima za proizvodnju "gazala" Karen Abri-Nija izjavio je da je budžet za proizvodnju automobila iznosio 1,2 milijarde rijala a da je sama izrada trajala šest mjeseci.

Prema njegovim riječima, za uspjeh je zaslužna devetočlana grupa koja radi pod okriljem Organizacije za optimizaciju potrošnje goriva.

Automobil ima ugrađene solarne ćelije i za sada radi s 18 posto efikasnosti. Maksimalna brzina koju razvija je 100 km/h.

Abri-Nija je, međutim, izjavio da proizvodnja automobila na solarni pogon za sada nije isplativa zbog visokih troškova proizvodnje.

"Gazal" je u pratnji svojih tvoraca u nedjelju krenuo na put od Teherana do historijskog grada Isfahana. U Teheran će se vratiti 20. maja.

Iranski dizajneri, koji su učestvovali u izradi ovog automobila, od Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) dobili su poziv da učestvuju u nadmetanju za ulazak u 20 najboljih istraživačkih ekipa na svijetu koje će osmisliti tehnologiju za proizvodnju automobila na solarni pogon, otkrio je Abri-Nija, javila je agencija IRNA.

On je dodao da se solarna vozila proizvode već 50 godina, ali da je Iran tek nedavno uspio da nabavi potrebnu tehnologiju za takav podvig.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: