auto
0

Iran proizveo prvi automobil na solarni pogon

FENA
Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Teheranu i stručnjaci industrijske grupe Iran Khodro dizajnirali su i izradili prvi automobil na solarni pogon na Bliskom istoku pod nazivom "gazal".

Dizajner i rukovodilac tima za proizvodnju "gazala" Karen Abri-Nija izjavio je da je budžet za proizvodnju automobila iznosio 1,2 milijarde rijala a da je sama izrada trajala šest mjeseci.

Prema njegovim riječima, za uspjeh je zaslužna devetočlana grupa koja radi pod okriljem Organizacije za optimizaciju potrošnje goriva.

Automobil ima ugrađene solarne ćelije i za sada radi s 18 posto efikasnosti. Maksimalna brzina koju razvija je 100 km/h.

Abri-Nija je, međutim, izjavio da proizvodnja automobila na solarni pogon za sada nije isplativa zbog visokih troškova proizvodnje.

"Gazal" je u pratnji svojih tvoraca u nedjelju krenuo na put od Teherana do historijskog grada Isfahana. U Teheran će se vratiti 20. maja.

Iranski dizajneri, koji su učestvovali u izradi ovog automobila, od Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) dobili su poziv da učestvuju u nadmetanju za ulazak u 20 najboljih istraživačkih ekipa na svijetu koje će osmisliti tehnologiju za proizvodnju automobila na solarni pogon, otkrio je Abri-Nija, javila je agencija IRNA.

On je dodao da se solarna vozila proizvode već 50 godina, ali da je Iran tek nedavno uspio da nabavi potrebnu tehnologiju za takav podvig.