auto
0

Hyundai Veloster stiže sljedeće godine

Sarajevo-x.com
Južnokorejski proizvođač automobila "Hyundai" je potvrdio da će model Veloster debitovati na sajmu automobila u Detroitu koji će se održati u januaru 2011. godine.

Zvaničnici kompanije su najavili da će novi automobil ponuditi zavidnu praktičnost kada se sljedeće godine pojavi na cestama. Model Veloster je prvi put predstavljen kao koncept 2007. godine i nije bio planiran za serijsku proizvodnju. Međutim, zbog velikog interesa kupaca i pozitivnih reakcija, odluka je promijenjena, pa će Veloster ipak biti ponuđen kupcima.

Vodstvo kompanije je odlučilo da automobil ima dvoja vrata. Unutrašnjost nudi dosta prostora. Dizajnirana je tako da privuče mlađe kupce. Centralnom konzolom dominira touchscreen ekran od sedam inči na koji je moguće priključiti mnogo uređaja, od iPoda do PlayStationa, dok stereo uređaj sadrži bazu podataka Gracenote koja organizuje i daje informaciju o muzičkim sadržajima koje slušate.

Model Veloster je razvijen pod kodnim imenom FS, a izgrađen je na modificiranoj platformi sa pogonom na prednje točkove koju koristi i Kia Ceed.

Kupci će u ponudi moći birati između nekoliko agregata počevši sa 1,6-litarskim benzinskim motorom sa direktnim ubrizgavanjem koji isporučuje 135 KS, pa sve do najjače turbo verzije sa 200 KS. Veloster će biti opremljen i šestostepenim twin clutch mjenjačem koji poboljšava ekonomičnost za pet posto i ubrzanje za sedam posto u odnosu na standardni šestostepeni manuelni mjenjač.

Cijene još uvijek nisu objavljene, ali pošto su ciljna grupa kupci Renault Megane Coupea i VW Sciroccoa, očekuje se da će Veloster koštati oko 22.600 eura.