Novo perspektivno tržište
0

Hyundai kupuje GM-ovu tvornicu u Indiji

Klix.ba
Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor širi svoje aktivnosti u Indiji. Ovo tržište se smatra za jedno od najperspektivnijih automobilskih svjetskih tržišta.

Korejska kompanija je objavila da je potpisala ugovor o kupovini tvornice američkog konkurenta General Motorsa (GM) u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra. U svom izvještaju Hyundai nije otkrio finansijske uslove transakcije.

Prodaja ove tvornice za GM predstavlja definitivan odlazak iz Indije, ističe agencija DPA. Američki gigant je već 2017. objavio da prekida prodaju na indijskom tržištu, te da će u Indiji proizvoditi automobile samo za izvoz.

GM-ova tvornica ima proizvodni kapacitet od 130.000 automobila godišnje. Tokom prve polovine godine Hyundai je povećao svoj proizvodni kapacitet u Indiji za 70.000 vozila na ukupno 820.000 vozila godišnje. Očekuje se da će preuzimanje GM-ove tvornice pomoći korejskoj kompaniji da postigne proizvodnju od oko milion vozila godišnje u Indiji.

Hyundai je u svom izvještaju naveo da je prošle godine u Indiji prodao 552.511 automobila. Takođe, je navedeno da je s tržišnim udjelom od 14,5 posto broj dva na indijskom tržištu automobila. Prema Hyundaiju, Indija je jedno od najperspektivnijih automobilskih tržišta na svijetu.

Hyundai se zajedno sa sestrinskom kompanijom Kia Motors, po broju prodanih automobila, ubraja među pet najvećih svjetskih automobilskih kompanija. U novembru 2008. Hyundai je službeno započeo serijsku proizvodnju putničkih automobila u Nošovicama u Češkoj, dok je Kia započela serijsku proizvodnju automobila u blizini Žiline u Slovačkoj u decembru 2007.

Vezani članci