Samo za stazu
4

Hyundai iMax N je kombi sa osam sjedišta, ali i drift mašina sa 402 KS

D. B.
Hyundaijev N performance odjel je poznat po snažnim hatcback modelima kao što su i30 N i Veloster N, ali je njegov najnoviji proizvod nešto potpuno drugačije.

Radi se o kombiju iMax N Drift Bus koji je unikatan i namijenjen isključivo za stazu, ali je ipak itekako interesantan.

U namjeri da probudi dih Ford Transit Supervana i Renaulta Espace F1, Hyundai je proizveo snažni i brzi kombi koji pokreće 3,5-litarski V6 twin-turbo motor koji je zamijenio standardni 2,5-litarski dizelski motor, a razvija 402 KS i 555 Nm obrtnog momenta. Kombi je zadržao svih osam sjedišta kao i kombi koji je poznat pod imenom Grand Starex, i800 ili H-1, ovisno o tržištu.

Snaga se prenosi na stražnje točkove preko osmostepenog automatskog mjenjača, a kombi je dobio izduvni sistem koji maksimalno iskorištava buku V6 motora. Tu je i aerodinamični body kit, elektronski kontrolisani amortizeri i N kočnice koje se kriju iza 19-inčnih naplataka od legura sa gumama visokih performansi.

Zanimljivo, iMax N Drift Bus ima savršenu raspodjelu težine 50:50 u situaciji kad su sva sjedišta zauzeta. Sportskim duhom odiše i unutrašnjost gdje su upravljač i prednja sjedišta imali N tretman, dok je drugi i treći red sjedišta presvučen antilopom i kožom. Prtljažnik zapremnie 842 litra nudi mnogo mjesta za teret.

Vezani članci