auto
0

Hyundai i20 osvojio Red Dot nagradu za dizajn

Klix.ba
Prvo je osvojio IF nagradu za dizajn, nakon toga uslijedilo je priznanje i proglašenje zanajbolje vozilo u klasi od strane Auto Bild magazina (potvrdio uporedni test), a sada je uslijedila još jedna velika nagrada – Red Dot nagrada za dizajn uručena od stranesvjetski priznatog stručnog žirija.

Nagradu za dizajn osvojili su i20 petovratni i i20 coupe koji su dizajnirani u Hyundai Motor dizajnerskom centru u Evropi u Njemačkoj, Russelheim. Uz novi i20 nagradu je osvojila i nova Sonata.

Novi i20 je tako osvojio duplu krunu, a žiri je prepoznao Hyundaijev iskorak da prvi put uradi nešto drugačije, da pobjegne od striktnih normi i pravila koja slijedi kao proizvođač. i20 coupe je prava sportska verzija čiji je dizajn u potpunosti diferenciranod petovratnog modela. Inovativan pristup koji je prikazan u trovratnoj verziji je nagrađen tako Red Dot nagradom za dizajn.

Dizajn petovratnog modela je također krupan iskorak naprijed za Hyundai, zahvaljujući novim dimenzijama (duži-niži-širi) zarazliku od prethodnika, i20 tako pri prvom pogledu ulijeva mnogo više povjerenja.

Ovu nagradu dodijelio je žiri od 38 članova (vrhunski dizajneri, novinari, profesori) iz 25 zemalja u svijetu. Red Dot nagrada za dizajn je globalno poznata i smatra se za jednu od najznačajnijih nagrada u tom polju. 2015. godine stiglo je preko 4928 prijava, 1994 učesnika iz 56 zemalja, pa je tako Red Dot dodjela nagrada postala najveće međunarodno takmičenje u oblasti dizajna.

Ovim nagradama prethodile su nagrade i u 2014.-oj godini za Genesis i novu generaciju i10, pa je tako svaki Hyundaijev model koji je predstavljen u Evropi od 2013. godine osvojio ovo priznanje.

Vezani članci