Napokon potvrđeno
6

Hyundai i20 N stiže 2020. godine

Klix.ba
Kompanija Hyundai će nakratko ove godine prekinuti širenje svoje N porodice modela, ali će već naredne predstaviti značajan novi model, a to je i20 N koji će biti rival Fordovoj Fiesti ST.

Planovi N odjela južnokorejskog proizvođača su prvi put otkriveni 2017. godine prije nego je prvi produkcijski model, odlično primljeni i30 N, stigao godinu dana kasnije.

Ova godina će biti tiha u N odjelu te će sredstva biti preusmjerena na Hyundaijevu strategiju elektrifikacije koja se odnosi na Konu Electric, poboljšani Ioniq i druge buduće plug-in modele.

Nakon dugotrajnih špekulacija izvori iz Hyundaija su konačno potvrdili za Autocar da će i20 supermini biti naredni N model te da će vjerovatno biti predstavljen početkom 2020. godine. Prvobitne glasine su govorile da će se to dogoditi još 2018. godine, no to nije bio slučaj.

Promjene šasije i motora će biti slične kao u slučaju modela i30 N, tako da se može očekivati značajno povećanje snage, tvrđi ovjes, bolje kočnice i preciznije upravljanje.

Kandidat za motor je 1,6-litarski T-GDI motor s turbopunjačem koji u SUV-u Tucson isporučuje 174 KS, ali ako Hyundai želi biti konkurent Fordovoj Fiesti ST i Volkswagenovom Polu GTI, snaga će morati iznositi najmanje 200 KS.

Nakon modela i20 N očekuje se i N verzija Tucsona. Snažni SUV bi trebao imati oko 300 KS kako bi bio rival Cupri Ateci. Također, imat će pogon na sva četiri točka, a na tržištu će se pojaviti nekoliko mjeseci nakon modela i20 N.