Nadmašio skupe protivnike
33

Hyundai i20 N pobjednik Top Gear Sedmice brzine

Klix.ba
Foto: TopGear.com
Hyundai i20 N proglašen je prvakom 2021. godine na Top Gear Sedmici brzine, nakon što je demonstrirao najbolje performanse iz skupine od 26 modela visokih performansi. Sedmica brzine odvijala se nekoliko dana na Top Gear testnoj stazi Dunsfold, gdje je ovaj "hot hatch" nadmašio svoje konkurente u nizu iscrpnih testova.
Konkurenti Hyundaija i20 N bili su sportski modeli prestižnih i egzotičnih marki koje su najviše orijentisane na performanse i isključivo sportske automobile. Takmičenje je uključivalo lagane dvosjedne sportske automobile, hibridne modele s 1.000 KS i potpuno električne sportske automobile.

Nakon preliminarnih procjena, pet modela koji su ocijenjeni kao najzabavniji u vožnji takmičili su se na cestama Nacionalnog parka Exmoor u Velikoj Britaniji. Na kraju, sudije među kojima su i stručni urednički tim Top Gear -a, slavnog britanskog automobilskog novinara Chrisa Harrisa i prepoznatljivog Top Gear vozača The Stig, okrunili su Hyundai i20 N kao pobjednika u ovom takmičenju.

"Svake godine okupljamo najzabavniju kolekciju brzih automobila predstavljenih u posljednjih 12 mjeseci. Zovemo ga Speed ​​Week (Sedmica brzine) kako bismo opravdali prostran, višednevni program. Sedmica brzine uvijek je puna iznenađenja. Ono što nismo očekivali bilo je to da se najpristupačniji automobil ovdje ujedno istakne kao pobjednik. i20 N oduševljava, performansama i stvarnom dinamikom koja ga ističe, ne samo u svojoj klasi, već i u cijelom spektru Sedmice brzine.", rekao je Jack Rix, urednik magazina Top Gear.

Hyundai i20 N: najmanji, ali snažni N model

Počecima koji sežu od autosporta, najnoviji Hyundai N "hot hatch" uzima inspiraciju i posuđuje inženjerske vrijednosti s takmičarskog reli automobila i20 WRC koji već ima impresivan niz pobjeda i titula. Poseban karakter orijentisan na visoke performanse čini da i20 N pruža iznimno iskustvo u vožnji na trkaćim stazama ali i na otvorenoj cesti.

"Baš kao i sve naše Hyundai N modele, tako smo i20 N konstruirali kako bismo pružili uzbudljivo iskustvo vožnje na stazama, pouzdanost i sigurnost na cestama ali i svakodnevnu upotrebljivost. Bilo je izazovno, ali uspjeli smo stvoriti hatchback visokih performansi po pristupačnoj cijeni.", rekao je Andreas-Christoph Hofmann, potpredsjednik marketinga i proizvoda u Hyundai Motor Europe. "I20 N je nadmašio konkurenciju na jednom od najizazovnijih testova u industriji i proglašen je sveukupnim prvakom Top Gear's Speed ​​Week-a. Veoma smo ponosni što vidimo da je Hyundai zaslužio svoje mjesto među najkvalitetnijim markama automobila."

Treba istaći da su sportski Hyundai N modeli dostupni i na tržištu Bosne i Hercegovine, uključujući upravo i nagrađeni i20 N, ali i zanimljivi spoj crossovera i "hot hatcha" Hyundai Konu N.

Vezani članci