Na besplatne popravke
6

Hyundai i KIA povlače 91.000 automobila u SAD-u zbog opasnosti od požara

D. B.
Južnokorejske kompanije Hyundai i KIA odlučile su se na opoziv više od 91.000 automobila u SAD-u, a razlog je rizik od požara.

Opoziv se odnosi na nekoliko modela, a uzrok je električna komponenta u uljnoj pumpi mjenjača, koja se može pregrijati. Kompanije su savjetovale vlasnicima da automobile parkiraju izvan i dalje od objekata u kojim žive sve dok ne budu pregledani.

Ovo je još jedan u nizu opoziva povezanih s rizikom od požara, koji se odnose na Hyundaijeve i KIA-ine automobile u progeklim godinama.

KIA je potvrdila da je bilo šest prijavljenih slučajeva "termalnih incidenata", no do saobraćajnih nesreća i povreda nije došlo.

Osim rizika od požara, pregrijavanje može uzrokovati kratak spoj i utjecati na druge sisteme u vozilu, saopćeno je iz Hyundaija.

Vlasnici automobila će biti kontaktirani u septembru, a distributeri će obaviti provjere i zamijeniti električni kontroler uljne pumpe ukoliko to bude potrebno. Sumnjiva komponenta se ne proizvodi od marta.

Među opozvanim Hyundaijevim modelima su Elantra, Kona, Sonata, Tucson i Palisade (2023-2024), kao i KIA-ini modeli Soul, Sportage i Seltos (2023-2024).

U martu su Hyundai i KIA opozvali više od 570.000 automobila zbog opasnosti od požara, odnosno rizika od električnog problema koji može izazvati požar instalacija koje se koriste kada automobil vuče prikolicu.

U julu je Hyundai povukao više od 13.000 automobila u Australiji zbog problema s motorom koji može dovesti do požara.

Hyundai i KIA funkcionišu odvojeno, no dio su Hyundai Motor Grupe i dijele brojne komponente.

Također, oba proizvođača bilježe povećanje broja krađa.

Ranije ove godine su KIA i Hyundai ponudili vlasnicima sistem zaključavanja upravljača i softversku nadogradnju nakon što su se na TikToku pojavili klipovi koji otkrivaju kako ukrasti automobile ovih brendova. Bilo je i klipova na kojim su lopovi krali automobile kako bi se provozali.