auto
12

Hoće li Ferrari u ponudi opet imati model Dino?

Klix.ba
Iako u Ferrariju godinama ponavljaju da više neće praviti slabije (jeftinije) modele, što mnoge asocira na model Dino koji se proizvodio od 1968. do 1976. godine i nosio ime prerano umrlog sina osnivača kompanije Enza Ferrarija, izgleda da bi se odluke u Maranellu uskoro ipak mogle promijeniti.

Na stranu problemi koji se tiču (ne)profitabilnosti proizvodnje slabijeg i jeftinijeg modela, ali u Ferrariju su uvijek naglašavali da ne žele proizvoditi jeftinije automobile prvenstveno zato što bi takvim modelima narušili jedinstven imidž legendarnog talijanskog brenda. Takvo stajalište ponajviše je potencirao bivši predsjednik kompanije, Luca di Montezemolo, koji je u septembru prošle godine poziciju u Ferrariju zamijenio za mjesto izvršnog direktora avio-kompanije Alitalia.

Na njegovo mjesto postavljen je Sergio Marchionne, a ubrzo nakon njegovog dolaska vidjelo se da baš i ne razmišlja onako kako je o budućnosti Ferrarija razmišljao di Montezemolo.

Prema izvorima koji dolaze iz grupacije FCA (FIAT Chrysler Automobiles), Marchionne želi imati Ferrarijeve modele u više kategorija. Tako bi novi slabiji i jeftiniji model, za koji se špekuliše da bi se mogao zvati Dino, prema današnjim standardima bio direktan konkurent modelima poput Porschea 911 Turbo, Mercedesa AMG GT i McLarena 570S. Automobil bi pokretao V6 motor sa dva turbo-punjača, na tržištu bi mogao biti do 2019. godine, a cijena bi trebala biti oko 165.000 eura, što je osjetno manje od sadašnjeg najjeftinijeg modela u ponudi Ferrarija.

Opravdano ili ne, Marchionne misli da se u Ferrariju ne trebaju odricati dijela tržišnog kolača u klasi sportskih automobila u kojoj predugo dominira Porscheov model 911.