{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li FCA prodati Maserati i Alfa Romeo?

Klix.ba
30.12.2016. u 07:51
14
39
Hoće li FCA prodati Maserati i Alfa Romeo?
14
Prema posljednjim informacijama iz svijeta businessa, grupacija FCA (Fiat Chrysler Automobiles) mogla bi zbog velikih finansijskih problema na prodaju ponuditi svoje brendove Maserati i Alfa Romeo.
Finansijski izvještaji su neumoljivi, a prema njima je automobilska grupacija FCA u minusu blizu 7 milijardi dolara, što je više nego dovoljno da upravljačke strukture počnu razmišljati o poduzimanju drastičnih mjera kojima bi se dugovanja smanjila.

Finansijski problemi za FCA počeli su istragu američke Nacionalne agencije za sigurnost prometa (NHTSA - National Highway Traffic Safety Administration) koju su inicirali problemi sa nestabilnošću, čak milion Dodge automobila (SUV Durango i kamionet RAM1500) koji su proizvedeni u periodu od 2013. do kraja 2016. godine, a gubici FCA su se dodatno povećavali nakon opoziva 1,4 miliona automobila zbog problema sa zračnim jastucima.

Sve spomenuto navodno je pokrenulo menadžment FCA da počne razmišljati o prodaji svoja dva slavna (italijanska) automobilska brenda, čime bi se dugovi znatno smanjili.

Industrijski analitičari smatraju da su u FCA napravili ispravan potez, fokusirajući se na proizvodnju SUV-ova i crossovera koji su sve traženiji u svim dijelovima svijeta, ali im to u ovom trenutku neće biti dovoljno za izlazak iz finansijske krize u koju su zapali.

Uz prodaju Maseratija i Alfa Romea također se spominje da bi se FCA mogao odreći i kompanije Magneti-Marelli. O eventualnim kupcima za sada nema nikakvih informacija, a posljednja kompanija u kojoj su svojevremeno bili zainteresovani za stavljanje Alfe pod svoje okrilje bila je Volkswagen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: