auto
34

Hiperautomobil Inferno uskoro spreman za proizvodnju, cijena 1,9 miliona eura

Klix.ba
Inferno, automobil koji izgleda kao da je stigao s druge planete, uskoro će biti spreman za proizvodnju koja će početi do kraja ove godine.

Automobil je razvijen u Meksiku, ali će se proizvoditi u Italiji. Prvih 11 automobila će nositi oznaku "First Edition", a osam od njih je već prodano po cijeni od 1,9 miliona eura. To znači da je Inferno skuplji i od Lamborghinija Centenario Coupe, a pokretat će ga biturbo V8 motor, koji proizvodi "veoma poznat proizvođač".

Motor isporučuje 1.400 KS pri 1.523 Nm obrtnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 394 km/h.

Automobil je težak 1.200 kg zahvaljujući karoseriji napravljenoj od metalne pjene koja ima veliku čvrstoću. Korištena je i legura cinka, aluminija i srebra koja se može raširiti do 100 puta i apsorbovati udare, a da pri tome ne gubi svoje karakteristike. Kompanija Inferno tvrdi da će komponente automobila biti dovoljno čvrste da izdrže sudar, a da će ih vlasnici automobila moći ponovo koristiti nakon nezgode.

To zvučni impresivno, no, dokaze možemo očekivati tek kada se pojavi prvi produkcijski automobil.