Italija
0

Hiljade radnika "Fiata" na ulicama Torina

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade radnika italijanskog proizvođača automobila "Fiat" izašli su danas na ulice Torina tražeći garancije za posao, nakon najava da će se ova italijanska kompanija ujediniti sa "Krajzlerom" i "General motorsom".

Duvajući u pištaljke i trube i noseći transparente, demonstranti su izrazili bojazan da će ti ambiciozni planovi dovesti do zatvaranja fabrika i gubitka posla.

Radnički sindikati tvrde da se 15 000 radnika okupilo ispred sjedišta "Fiata" u Torinu, na sjeveru Italije, dok policija tvrdi da se okupilo 3 000 ljudi.

Najbučnije grupe radnika su iz fabrike "Pomiljano" u Napulju.

"Mi već godinu dana primamo smanjene plate.'Fiat' još nikad nije odgovorio na naše zahtjeve", rekla je radnica iz Napulja Milena Đamatei.

"Fiat" želi da se ujedini sa "Krajzlerom" i "General motorsom" u sklopu strategije proširenja kako bi se ublažila ekonomska kriza i njene posljedice na globalnu automobilsku industriju.

Većina radnika više zamjera vladi premijera Silvija Berluskonija jer nije pozvala "Fiat" da počne pregovore sa sindikatom nego izvršnom direktoru Serđu Markoneu, koga su mnogi i pohvalili zbog strategije proširenja poslovanja.

Markone je rekao u petak da je spreman da pregovara sa italijanskim sindikatima nakon što okonča pregovore sa "Krajzlerom" i "General motorsom", ali radnici strahuju da će tada biti prekasno.

"Mi želimo sada sastanak premijera, Markoena i sindikata, a a ne onda kada sve sve već bude odlučeno", rekao je Đorđo Kremaši, lider glavnog sindikata "Fiata" FIOM.

Američki i njemački sindikati još više se protive sporazumima strahujući da oni imaju više da izgube nego sindikati u Italiji.