Uoči početka sezone
27

Hertz Team JOTA otkrio "ratne boje“ na svom Porscheu 963

E. L.
Iza izbora zlatne boje Porschea 963 LMDh s kojim će britanska ekipa Hertz Team JOTA učestvovati u ovogodišnjem Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship) stoji poznata američka kompanija Singer.

Pored dva tvornička Porschea 963 iz tima Porsche Penske Motorsport koji će se ove godine trkati u Hypercar klasi u Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti koji počinje 17. marta trkom 1.000 milja Sebringa, na sedam kružnih staza širom svijeta bit će i LMDh Porsche 963 iza kojeg stoji privatna britanska ekipa Hertz Team JOTA.

Uoči početka šampionata otkrivene su "ratne boje“ JOTA-inog automobila sa startnim brojem 38 koji će ove sezone dijeliti vozači Yifei Ye, Antonio Felix da Costa i Will Stevens, a među sponzorima koji su podržali britansku ekipu ističe se američka kompanija Singer koja se smatra prvim imenom u svijetu restomod projekata na temu Porschea 911.

Upravo u Singeru su odabrali posebnu nijansu zlatne boje kao osnovnu boju na karoseriji Porscheovog hypercar automobila, a pored poznate kompanije za iznajmljivanje automobila (Hertz) među značajnijim sponzorima je i kompanija Brady u vlasništvu zvijezde američkog fudbala Toma Bradyja.

U ekipi Hertz Team JOTA, na čijem su čelu David Clark i Sam Hignett, posebno su sretni i ushićeni što će ove sezone biti i među učesnicima legendarne francuske trke 24 sata Le Mansa koja slavi 100. rođendan, a dosadašnji uspjesi u Le Mansu koje je Team JOTA ostvario u slabijim kategorijama daju im dodatni vjetar u leđa.

Vrijedi spomenuti da će na ovogodišnjem jubilarnom izdanju francuskog klasika u najsnažnijoj hypercar kategoriji biti čak 16 automobila. Podsjećanja radi, hibridni Porsche 963 koji je zasnovan na Multimatic šasiji pokreće 4,6-litarski biturbo V8 motor koji razvija 680 konjskih snaga.