auto
0

Harley Davidson slavi stoti rođendan

Klix.ba
Harley Davidson VRSCA V-Rod
Harley Davidson VRSCA V-Rod
Harley Davidson, legendarna američka kompanija koja se bavi proizvodnjom motocikala, ovih dana slavi stogodišnjicu svog postojanja.

Kompanija sa sjedištem u Milwaukeeju ovih dana ima dosta razloga za slavlje.

Pored stotog rođendana Harley Davidson je u posljednjom kvartalu imao najveći porast prodaje. Od aprila do juna ove godine prodano je rekordnih 76 hiljada motocikala širom svijeta, što je za 16% više nego za isti period prošle godine. Velika prodaja motocikala povećala je i prihode na 1,2 milijarde američkih dolara što je za 22% više nego prošle godine, dok je profit porastao za 40%, tj. na 202 miliona dolara. Da tako uvijek nije bilo pokazuje i podatak da je sredinom osamdesetih Harley Davidson bio na rubu bankrota, kada su se Amerikanci okrenuli jeftinijim i bržim japanskim motociklima. Kompanija se brzo oporavila zahvaljući mudrim marketinškim potezima i pojavljivanjima u filmovima "Easy Rider" i "The Wild One".

Za to vrijeme Harley Davidson je postala jedna od najvrijednih marki motocikala. Posebno su popularni među profesionalcima srednjih godina. Kompanija sada već nudi posebna izdanja najpopularnijih modela (vidi slike) s kojima obilježava stogodišnjicu postojanja.