Šampion nije odolio
181

Hamilton vozio Pagani Zondu iako je obećao da će koristiti samo električne automobile

D. B.
Aktuelni šampion i lider u poretku vozača Formule 1, britanski vozač Mercedesa Lewis Hamilton, prekršio je jedno obećanje.

Hamilton je u septembru 2020. godine u razgovoru za Reuters istakao želju da bude više ekološki osviješten te da pokuša smanjiti ogromni karbonski otisak koji stvaraju bolidi Formule 1.

Osim što je postao vegan i prodao svoj privatni avion, Hamilton želi da bude vožen u električnim automobilima. Za Reuters je kazao da više ne vozi nijedan automobil s konvencionalnim pogonom koji posjeduje, nego da upotrebljava električni Mercedes-Benz EQC, Smart EQ ForTwo i druga električna vozila, no čini se da se ipak "okliznuo".

Hamilton je viđen kako vozi svoj unikatni superautomobil Pagani Zonda 760 LH.

Vozači Formule 1 su na odmoru koji traje tri sedmice, a nakon toga slijedi utrka za Veliku nagradu Belgije 29. autusta. Hamilton ima nekoliko dana za uživanje, a Monaco je njegova destinacija. Upravo je u Monacu viđen za upravljačem svoje Zonde.

Ranije je rekao da je ovaj automobil "užasan za vožnju", ali da ima najbolji zvuk. Otkrio je da je odabrao verziju s manuelnim mjenjačem je mu se Tiptronic ne sviđaj.

U njegovu odbranu, Lewis ne vozi prečesto ovaj automobil koji pokreće 7,3-litarski atmosferski V12 motor sa 760 KS, a razlog je njegov gusti raspored.