auto
0

Goodwood 2015 odao počast Mazdinoj sportskoj historiji

Klix.ba
Mazdino trkaće nasljeđe je bilo glavno obilježje ovogodišnjeg Goodwood Festivala Brzine, održanog od 25. do 28. juna. Centralna figura Festivala bila je spektakularna 40 metara visoka skulptura, smještena ispred glavne Goodwood zgrade, koja prikazuje dva Mazdina legendarna trkaća auta vinuta u nebo na spiralnoj traci od čeličnih greda.

Uz inspiraciju iz Mazda Kodo -Duša pokreta dizajna, kreacijom umjetnika Gerryja Judaha dominiraju nježnost i agilnost, kojima se prikriva složenost instalacije napravljene od 120 tona čelika. Svaka od 418 čeličnih greda je postavljena pod različitim uglom, uvijajući strukturu spiralno, tako da vozila na vrhu lebde iznad gledatelja.

“Kada smo prvi put razmatrali centralnu skulpturu za Goodwood, odlučili smo da ona mora izraziti brand kroz našu Kodo dizajnersku filozofiju”, rekao je Ikuo Maeda, direktor dizajna i izvršni direktor Mazde. “Garry je vjerodostojno izrazio naš brand, kroz upečatljivu i prekrasnu strukturu, koja je vrlo jasno KODO –prenosi lakoću, ali isnagu, istovremeno čineći da auta izgledaju kao da su u pokretu i sa puno energije.”

Promovirajući Mazdin duh izazivača, centralna figura također je odala počast Mazdinom trkaćem nasljeđu, koje je započelo u Evropi kasnih 60-ih sa Mazdinom promocijom i dokazom uspješnosti rotacionih motora u vrlo jakoj konkurenciji konvencionalnih.

Od tada, različita Mazda vozila pokretana rotacionim motorima su osvojila više od 100 zvaničnih IMSA (International Motor Sports Association) trka, uključujući titule za proizvođača i vozača, dvije krune Šampionata Velike Britanije i trke izdržljivosti - Daytona,Spa i La Mans. Ipak, najpoznatija pobjeda je ona na trci 24 sata La Mansa 1991.godine, kada je pobijedila legendarna Mazda 787B – jedan od automobila predstavljenih na skulpturi. Drugi je Mazda LM55 Vision Gran Turismo – automobil kreiran za PlayStation igru Gran Turismo 6 i jedan od najpopularnijih virtualnih trkača.

Baš na ovoj skulpturi Goodwooda 2015 Mazda LM55 je napravila skok od virtualnog trkača do stvarnog koncept-automobila.