Pobijedio 2020. godine
61

Gaslyjev bolid u kojem je ostvario "čudo u Monzi" bit će izložen u Madridu

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Bolid ekipe AlphaTauri u kojem je francuski vozač Pierre Gasly ostvario pobjedu na stazi Monza 2020. godine bit će dio izložbe u Madridu.

Zahvaljujući saradnji Gaslyja, njegovog menadžmenta i AlphaTaurija s producentima Formula 1 Exhibition izložbe, fanovi će imati priliku uživo vidjeti bolid pod nazivom "Monza Miracle". Riječ je o bolidu u kojem je Gasly kao vozač AlphaTauri spektakularno pobijedio na utrci za Veliku nagradu Italije voženoj 2020. godine na stazi Monza.

Gasly i njegov nekadašnji tim su šokirali F1 paddock kada su najbolje iskoristili Safety Car i period crvene zastave kako bi se probili s desete na prvu poziciju i na kraju ostvarili pobjedu.

Bila je to prva Gaslyjeva pobjeda u Formuli 1, kao i prva otkako je tim promijenio ime iz Toro Rosso u AlphaTauri. Također, Gasly je postao prvi Francuz koji je pobijedio u Formuli 1 još od spektakularnog trijumfa njegovog sunarodnjaka Oliviera Panisa u Monacu 1996. godine.

"Nema ništa bolje od pobjede u Formuli 1 u mom životu. Bio je to nevjerovatan trenutak. Tokom utrke sam vidio kako se stvari odvijaju, znao sam da je to moj trenutak, moje vrijeme da sijam. Nisam želio propustiti tu priliku. Mislim da smo vodili 25 krugova, bili su dugi, ali sam uživao u svakom od njih. Imati kontrolu u utrci je najbolji osjećaj koji sam doživio u Formuli 1", izjavio je Gasly.

Riječ je o bolidu AT01, koji pokreće Hondin motor, a bit će izložen u prostoriji Design Lab kada izložba bude otvorena 24. marta.