Masa kao kriterij
1

Francuska će održati referendum za povećanje cijene parkinga za velike SUV-ove u centru Pariza

A. M.
U francuskoj prijestolnici održat će se referendum o podizanju cijene parkinga velikim terencima u centru grada, kojima će se pomoću registarskih tablica mjeriti težina kao referentni faktor. Anketa je zakazana za februar 2024., a SUV vozila su sve manje dobrodošla u većinu evropskih metropola.

Gradonačelnik Pariza i ostali gradonačelnici francuske prijestolnice predložili su smanjenje broja velikih SUV vozila u centru grada. Zbog toga pariška gradska vijećnica želi uvesti više stope, odnosno veću cijenu parkinga za sve automobile s konvencionalnim motorima koji imaju masu veću od 1,6 tona. Povećanje cijene neće izbjeći ni električni automobili, pogotovo oni teži od dvije tone, a za sada ih je većina upravo takva.

Masa kao kriterij automobila od sada će se moći očitati na licu mjesta uz pomoć registarskih oznaka. Tako će se registarska tablica automobila moći skenirati, a time se dobivaju podaci o modelu i njegovoj težini. U tu je svrhu, gradska vijećnica Pariza najavila da će održati referendum na temu povećanja cijena parkinga za velike SUV-ove u centru glavnog grada. Referendum će se održati 4. februara 2024, a pravo glasa će imati samo stanovnici Pariza.

"Moramo smanjiti broj i veličinu automobila u gradu i stoga ćemo održati referendumsko pitanje koliko prostora treba izdvojiti za ovu vrstu vozila u Parizu", rekao je David Belliard, zamjenik gradonačelnika Pariza. "Glasanje je osmišljeno da se onima koji voze SUV automobile kaže - Ne! Takvi automobili neće biti dobrodošli u centru grada’’, dodao je. Belliard je također sugerisao da želi da proizvođači odustanu od SUV vozila, jer ih se smatra preskupim, previše zagađujućim i neprimjerenim za centar velikih gradova.