Nakon 27 godina
33

Ford sljedeće godine gasi proizvodnju Focusa, 3.500 radnika ostaje bez posla u Njemačkoj

A. M.
Mnogi će reći da Njemačka nije što je nekad bila. Kao samo jedan u nizu proizvođača, Ford će iduće godine postepeno ugasiti popularni model Focus i posljedično tome otpustiti 3.500 radnika u tvornici u Saarlouisu, koja je otvorena davne 1970. godine.

Da će Ford ugasiti popularni kompakt Focus 2025. godine prvi put smo čuli još sredinom 2022. godine. Takođe, tada je rečeno da će se u fabrici u Saarlouisu u Njemačkoj, gdje se ovaj model proizvodi, sklapati nova generacija električnih modela američkog brenda. Ali u međuvremenu Fordovi planovi su se promijenili, pa će se budući električari proizvoditi u španskoj fabrici u Valensiji.

Kao rezultat toga, tvornica u Saarlouisu bukvalno ostaje bez proizvodnje automobila. Zbog toga će u ovoj fabrici biti otpušteno 3.500 radnika, a Ford je navodno postigao dogovor sa sindikatom IG Metall u vezi s tim. Predstavnici sindikata rekli su da će nakon 2025. godine u fabrici u Saarlouisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a do 2032. neće biti prinudnog otpuštanja. Štaviše, zaposleni će moći ranije otići i imati koristi od kompenzacijskog paketa.

Ipak, budućnost tvornice u Saarlouisu ostaje neizvjesna. Bilo je razgovora sa kineskim markama BYD i Chery o preuzimanju fabrike, a navodi se da je Ford takođe bio u pregovorima sa njemačkim proizvođačem solarnih panela. Ali očigledno, američki proizvođač automobila nije postigao dogovor sa ovim kompanijama.