Tvornička ekipa
10

Ford se zvanično vraća u Svjetski rally šampionat

Piše: E. T.
Na FIA listi tvorničkih ekipa koje su potvrdile svoj nastup u narednoj WRC sezoni nalazi se i tvornička ekipa Forda čiji je puni naziv M-Sport Ford World Rally Team.

Ford je sa svojom tvorničkom ekipom u WRC-u posljednji put bio prisutan 2012. godine, a njihove rally automobile je nakon toga preuzela britanska ekipa M-Sport koja je u prethodnoj sezoni i bez tvorničke podrške stigla do WRC titule u poretku vozača i konstruktora.

Nakon najave francuskog vozača Sébastiena Ogiera da bez tvorničke podrške Forda naredne sezone neće voziti Fiestu WRC u "plavom ovalu" donijeli su odluku prema kojoj se zvanično vraćaju u Svjetski rally šampionat, a novi naziv tvorničke ekipe čije sjedište ostaje u Velikoj Britaniji bit će M-Sport Ford World Rally Team.

"Pred nama je odbrana dvostruke titule i odlično je što ćemo u našoj namjeri ovaj put imati punu podršku Forda", rekao je dugogodišnji šef ekipe M-Sport Malcom Wilson.

Prema zvaničnoj FIA listi, u narednoj WRC sezoni svoj nastup potvrdile su četiri tvorničke ekipe: Citroën Total Abu Dhabi WRT (Citroën C3 WRC), Hyundai Shell Mobis World Rally Team (Hyundai i20 Coupe WRC), M-Sport Ford World Rally Team (Ford Fiesta WRC) i Toyota Gazoo Racing WRT (Toyota Yaris WRC).