auto
0

Ford razvija sjedišta koja otkrivaju da li je vozač doživio infarkt

Sarajevo-x.com
Nova tehnologija za automobilska sjedišta, koju razvija kompanija Ford, prati ritam srca i koristi te podatke za sigurnosne sisteme, kao i za instrukcije koje će biti korisne vozačima.

Kompanija Ford razvija novo automobilsko sjedište koje prati ritam srca vozača, te mjeri puls čak i kroz odjeću, a to čini pomoću senzora ugrađenih u naslonjač sjedišta.

Sjedište koristi šest senzora koji detektuju električne impulse nastale otkucajima srca. Ovi podatke sistem može iskoristiti da otkrije da li vozač ima kardiovaskularne probleme ili doživljava infarkt.

"Kao što je to slučaj u medicini, što se ranije otkrije neko stanje, to ga je lakše liječiti. Ova tehnologija ima potencijal da postane instrument za dijagnosticiranje stanja vozača", rekao je dr. Achim Lindner, medicinski službenik u Evropskom centru za istraživanja i inovacije.

Zvaničnici Forda vjeruju da će ova tehnologija biti veoma korisna u budućnosti s obzirom da je u saobraćaju sve veći broj starijih vozača, objavljeno je na stranici Worldcarfans.com.