auto
11

Ford proslavlja 50. godišnjicu pobjede na Le Mansu specijalnim verzijama svojih modela

Klix.ba
Ford u Francuskoj prosljavlja 50. godišnjicu pobjede legendarnog modela GT40 na Le Mansu, a za ovu priliku je pripremio specijalne verzije svojih modela.

Radi se o modelima Fiesta ST, Focus ST i Mustang V8, a Ford će proivesti samo po 50 primjeraka svakog od njih. U ponudi je samo jedna kombinacija boja, crna sa sivim linijama duž automobila. Upravo to podsjeća na legendarni Mk II GT40, koji su vozili Bruce McLaren i Chris Amon na utrci 24 sata Le Mansa 1966. godine.

Fiesta ST dolazi sa Performance paketom opreme, koji uključuje crvena kočiona kliješta, 17-inčne naplatke od legura s pet krakova, osvjetljene pločice na pragovima, električne retrovizore, automatska svjetla, tempomat, automatske brisače i drugo.

Cijena specijalnih verzija se kreće od 27.200 eura za Fiestu, pa do 47.100 za Mustang coupe. Svih 200 kupaca će dobiti sat na poklon, a oni koji naruče automobil prije 17. juna imaju šansu da osvoje VIP pozivnicu za događaj Le Mans Classic kao i da provozaju automobil na stazi.

Pola stoljeća nakon pobjede, Ford se vraća ove godine na Le Mans sa novim modelom GT. Postoji i cestovna verzija, koja košta oko 400.000 dolara. Isporuke se očekuju krajem godine.