auto
0

Ford proizveo automobil koji se sam parkira, dok vozač stoji vani

Klix.ba
Ford je na svom modelu Focus uspješno testirao novu tehnologiju parkiranja, koja, na pritisak dugmeta, parkira automobil, dok vozač uopće ne mora sjediti u njemu.

Svaki vozač upoznat je sa problemom izlaska iz automobila parkiranog u uskom prostoru. Automobili postaju sve širi i širi, dok parking prostori ostaju iste veličine.

Ford je sada razvio automobil koji se može samostalno parkirati, dok vozač stoji vani i posmatra. Tehnologija je testirana na modelu Focus, na Fordovom poligonu u Lommelu u Belgiji, a očekuje se da će se na izložbenim modelima pojaviti za manje od dvije godine.

Pritiskom na dugme aktivira se mehanizam koji upravlja volanom, brzinama i kretanjem automobila. Moguće je čak i upravljati automobilom pomoću daljinskog upravljača.

Dovoljno je da vozač izađe iz automobila i pritisne dugme na ključu. Automobil se sam parkira, a proces traje oko 10 sekundi.

Barb Samardzich, potpredsjednica proizvodnog razvoja Ford of Europe, navela je kako će ova tehnologija svakodnevno pomagati vozačima.

Tehnologija bi trebala pomoći i roditeljima sa djecom te hendikepiranim i starijim osobama.