Koncepti
0

U Los Angelesu predstavljen koncept Ford Edge

Klix.ba
Kompanija Ford je na ovogodišnjem Sajmu automobila u Los Angelesu predstavila koncept Edge, koji najavljuje dolazak velikog SUV-a.

Baš kao što se navodilo u ranijim izvještajima, Ford je predstavio koncept Edge. Njime se najavljuje nadolazeći SUV, ali i predstavljaju nova tehnologija i promjene dizajna koje će karakterisati buduće SUV-ove iz Forda.

Jedna od najvažnijih implementiranih tehnologija je potpuno asistirani sistem parkiranja koji omogućava parkiranje pritiskom na dugme. To se može učiniti i s udaljenosti putem daljinskog upravljača. Ovaj sistem koristi ultrasonične senzore koji otkivaju prostor za parking. Slični senzori se koriste za tehnologiju automatizirane kontrole vozila, koja služi sistemu za napredno izbjegavanje prepreka.

Koncept Ford Edge dolazi sa prilagodljivim cruise controlom, aktivnim sistemom za parkiranje, kao i sistemom za držanje u traci. Sistem za "crnu tačku" koristi senzore postavljenje u stražnjim kutovima.

Automobil je ofarban u Copper Flame boju, a dobio je LED farove i stražnja svjetla. U unutrašnjosti je 10-inčni ekran osjetljiv na dodir sa MyFord Touch tehnologijom, kožom presvučena instrument tabla, trokraki upravljač, naslonjač za ruke i slično.

Detalji o performansama nisu poznati, ali koncept vjerovatno pokreće Ecoboost motor. Produkcijski model se očekuje za nekoliko godina, a bit će dostupan na tržištima širom svijeta.