auto
0

Ford na ženevskom sajmu automobila 2008.

Sarajevo-x.com
Ford Europe iznova kreira svoju seriju malih automobila za novu generaciju kupaca u 2008. godini, počevši sa potpuno novom Fiestom. Ovaj automobil će imati svoju svjetsku premijeru u verzijama sa troje i petoro vrata hatchback karoserije na ženevskom sajmu automobila 2008.

Dizajnirana i razvijana u Evropi, za prodaju na tržištima Evrope, Azije, Afrike i Amerike, između 2008. i 2010. godine, nova Fiesta je prvi važan proizvod Fordovog novog procesa globalnog proizvodnog razvoja. Njen stil kombinuje se sa svim tradicionalnim prednostima Fordovih malih automobila.

Nova Fiesta nosi jasno obilježje "kinetičkog dizajna". Debitovanje u Ženevi potvrđuje da će nova Fiesta donijeti u serijskoj proizvodnji najljepše elemente Verve-a, trio prototip automobila koji su nedavno pokazani širom svijeta.

Također, ovim se završavaju špekulacije o imenu Fordove nove generacije malih automobila za svjetska tržišta.

"Ovaj novi automobil je utjelovljenje same suštine Fieste – zabava, vitalnost i emocija“, rekao je Džon Fleming, Predsjednik i Generalni direktor, Ford Europe. "Jasno nam je da nema boljeg imena za ovaj novi model a imamo preko trideset godina investicije u Fiesta brend koje moramo uzeti u obzir.“

Evropska proizvodnja nove Fieste počinje u jesen 2008. godine u proizvodnom pogonu kompanije u Kelnu, u Njemačkoj. Kasnije kada počne veća produkcija, dodatni kapaciteti za proizvodnju Fieste u liniji za sklapanje će se otvoriti u Valensiji, u 2009. godini.

"Srce Fieste je u Evropi ali su joj oči okrenute cijelom svijetu“, rekao je Marin Burela Generalni direktor, Ford Global za razvoj malih automobila.